måndag 17 oktober 2011

Skattefria kapitalförsäkringar 2012?

Claes Hemberg på Avanza skriver i sin blogg att ingen skatt kommer att tas ut på kapitalförsäkringar vid kommande årsskifte och att 2012 därmed blir ett skattefritt år för innehavare av kapitalförsäkringar. Anledningen skulle vara det nya sättet att beräkna kapitalförsäkringsavgift i kombination med att lagar inte får vara retroaktiva. Det låter konstigt att staten skulle bjuda mig på några tusenlappar i skatt så det är nog bäst att inte ta ut något i förskott!

Uppdatering 21 oktober

Claes Hemberg har nu förtydligat sig i det länkade blogginlägget. Han skriver att om man tidigare betalade skatt i förväg skall vi hädanefter betala skatt i efterskott, dvs skatten som normalt skulle betalats 1 januari blir istället ett år försenad.

2 kommentarer:

Kampen mot index sa...

Såg också hans blogg. Låter för bra för att vara sant. Men han skulle nog inte gå ut med det inte avanza har kollat upp det noga innan.

Tommy, Avanza Bank sa...

Hej!

Precis som tidigare kommer man att räkna med det ingående värdet per den 1:a januari, dock kommer nu även insättningar som görs under året att beskattas varpå den slutgiltiga betalningen av skatten först kommer att ske 2013 när underlaget är färdigberäknat, därav att det inte kommer att dras några pengar i januari.