lördag 11 december 2010

Snart dags att nyårsstäda kapitalförsäkringen

Skatten på kapitalförsäkringar 2011 blir cirka 0,74 procent och beräknas på värdet i försäkringen den 1 januari.

Även om det inte är nödvändigt eller ens önskvärt att ta ut alla pengar ur försäkringen för att slippa skatten (kurserna kan ju gå upp, courtage kostar osv) är det dumt att inte åtminstone rensa sin kapitalförsäkring på kontanter och alla tillångar som inte förväntas ge en avkastning som överstiger 0,74 procent dagarna runt årsskiftet.

Kontanterna kan man ta ut redan nu, risken är annars att man glömmer det i allt jul- och nyårsstök. Ingen vill väl betala skatt på kontanter om man kan slippa det?

Jag tänker utöver att ta ut alla kontanter även sälja av fonden Atlant Stability som jag ser som ett något mer riskfyllt alternativ till bankboken och som förväntas avkasta 5-7 procent per år. Atlant Stability har ingen möjlighet att avkasta mer än 0,74 procent på några dagar utan att förvaltarna bryter mot sina egna placeringsregler och fonden skall därför inte befinna sig i en kapitalförsäkring över årsskiftet! Jag kan tänka mig att det finns flera liknande lågavkastande lågriskhedgefonder och räntefonder i kapitalförsäkringsdepåer runtom i landet.

När det gäller det regelbundna sparandet i aktier och fonder genom en kapitalförsäkring bör man åtminstone fundera kring huruvida det är klokt att köpa aktier och fonder just nu. Alla placeringar fram till årsskiftet belastas med en straffskatt på 0,74 procent jämfört med placeringar från och med 2 januari. Det kan vara lämpligt att ta med det i sina kalkyler inför kommande aktieköp.

Inga kommentarer: