tisdag 14 december 2010

Modern ficklampsteknologi och skräckfilmer

När jag idag såg [Rec] 2 (här var jag på väg att skriva zombierullen [Rec ]2 men rent vetenskapligt handlar det inte om zombier i denna film även om man kunde få det intrycket i den första filmen) kunde jag inte låta bli att sitta och bli irriterad över att den polisiära insatsstyrka som sätts in mot de infekterade är utrustade med något slags 1980-tals ficklampsteknologi som knappt ens lyser upp ett ansikte en meter bort. Jag förstår att allt i en film inte kan vara realistiskt men kan ändå inte acceptera så uppenbara brister som att en insatsstyrka är utrustad med belysningsteknologi baserad på utbrända glödlampor som genererar max 10 lumen.

Led-teknologin har sedan några år tillbaka fullständigt revolutionerat ficklampsbranschen och man hittar numera billiga lampor på Clas Ohlson och Teknikmagasinet som ger mellan 100 och 200 lumen. På Clas Ohlson reas just nu Led Lenser L7 ut för 249 kr och dess 115 lumen gör att ingen zombie har någon som helst möjlighet att gömma sig ens om det handlar om en tennishall. På Teknikmagasinet kan man köpa ficklampor med 210 lumen och med en sådan i handen har zombien ingen möjlighet att gömma sig ens om man befinner sig i ett parkeringsgarage. Vill man ha ännu mer kräm för pengarna kan man botanisera bland Dealextremes extremt stora ficklampsutbud och få många, många lumen per krona. Har man gott om pengar kan man köpa proffslampor även här i Sverige och gott om pengar har man ju om man ingår i en insatstyrka. För 3 000 kr kan man få en lampa med 2 000 lumen och en sådan lyser upp en hel skyskrapa. Nöjer man sig med en halv skyskrapa kan man få 1500 lumen för 4 095 kr. Googla ficklampor för att se hur du kan fylla ditt behov av adekvat belysning i zombiesituationer (vissa uppgifter om ljusstyrka får man nog ta med en nypa salt och det finns inget enkelt samband mellan pris och ljusstyrka).

När skall skräckfilmsproducenterna acceptera det faktum att moderna ficklampor numera är så bra att monster inte kan gömma sig i rum eller korridorer? Är det inte dags att tänka nytt? Är det verkligen rätt att helt enkelt bortse från teknologiutvecklingen på ficklampsområdet och fortsätta spela in skräckfilmer som bygger på att de medverkande använder glödlampsteknik?

Inga kommentarer: