lördag 8 maj 2010

Göteborg är en genomkorrumperad stad

Jag kan inte säga att jag blev överraskad när Janne Josefsson upptäckte korruption i Göteborgs kommunala förvaltningar och bolag. Göteborgs kommun är genomkorrumperad och med tanke på hur "systemet" ser ut i Göteborg är detta inte alls särskilt förvånande.

I Göteborg prenumererar ett parti på makten: Socialdemokraterna.

Ett stort antal kommunala bolag utan någon som helst insyn bedriver vitt skilda verksamheter och dessa bolag äger dessutom varandra i komplicerade koncernstrukturer.

"Göteborgsandan" innebär inget annat än att beslut fattas inom ramen för en grabbkultur utanför de beslutande organen, utan insyn och utan möjlighet till egentlig uppföljning.

Det finns ingen politisk opposition i Göteborg. De borgerliga politikerna sitter i knät på socialdemokraterna och står fullt ut bakom det politiska system som bevisligen leder till korruption.

Politikerna och byråkraterna, tjänstemännen i de kommunala bolagen samt dessa närstående bolag ligger alla med varandra. Familjemedlemmar gynnas på olika sätt. Några exempel: Göran Johanssons bevisat inkompetenta dotter Anna Johansson - som saknar både utbildning och arbetslivserfarenhet - gjordes till stadsdelsnämndsordförande och sitter numera i Göteborgs kommunstyrelse. Dottern till en av de misstänkta tjänstemännen i den nu aktuella Allbäckhärvan är stadsjurist och har bl a haft som uppgift att kontrollera Idrotts- och föreningsförvaltningen där hennes pappa var anställd. Dotterns chef, stadsjuristen Gunnar Andersson, är sambo med förre vd:n på det korruptionsanklagade kommunala bolaget Familjebostäder. Göteborgs sossepamp Annelie Hulthén var tidigare gift och har barn med den PR-konsult, Morten Rud Pedersen, den anklagade byggherren Stefan Allbäck anlitat. Ordförande i Morten Rud Pedersen AB är den tidigare ledande Göteborgsmoderaten Johnny Magnusson. Göran Johanssons och Annelie Hulthéns tidigare politiske sekreterare Anders Hulterström förhandlar om att bli anställd konsult hos Morten Rud Pedersen. Anders Hulterström är ordförande i Göteborgs Kommunala Förvaltnings AB, det mäktiga koncernbolag som äger bland annat Liseberg, Göteborg Energi och Göteborgs Hamn. Anders Hulterströms pappa, den gamle sossetoppen Sven Hulterström är för övrigt ordförande i Göteborgs Hamn AB. Anders Hulterströms ersättare i arbetet med budgetfrågor heter Johan Carlsson och är sambo med kommunalrådet Helena Nyhus som är ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden, som ju är den nämnd som anlitade vaktbolag för att stänga ute Janne Josefsson från ett öppet sammanträde. I Göteborg ligger alla med alla. I Göteborg håller alla varandra bakom ryggen. Kan någon verkligen vara förvånad över att korruption uppstår i en sådan miljö?

Ta gärna en titt på kommunstyrelsen. Utöver Göran Johanssons dotter, som ju ärvt uppdraget hittar vi där även bland annat en alkoholiserad kvinna med kriminella kopplingar. Men detta är ju Göteborg och i Göteborg talar politikerna inte illa om varandra. Väljarna känner därför inte till vilken bakgrund kommunstyrelsens politiker har.

När ett parti prenumererar på makten och styr genom grabbkultur och informella beslutsvägar uppstår korruption.

Göteborg är en myriad av kommunala bolag och förvaltningar som äger varandra i ett invecklat schema. De högsta tjänstemännen är sossar. Näringslivet och politikerna ligger i samma säng. Röran är total.

Min lösning är enkel: Hela det politiska toppskiktet skall avgå. Alla kommunala förvaltningschefer skall bytas ut. All personal på stadskansliet skall sägas upp och får söka sina tjänster på nytt när nya chefer har tillträtt. Ett nytt politiskt system skapas som går ut på att oppositionen faktiskt granskar och opponerar sig mot den styrande majoriteten snarare än att vara en del av den informellt. De kommunala bolagen säljs ut (privata näringsidkare riskerar därefter inte att bli utkonkurrerade av skattesubventionerade bolag). Idrotts- och föreningsförvaltningen flyttas lämpligen från sina slottslika lokaler i Kvibergs kaserner till en fastighet närmare Gustav Adolfs torg. Göteborgs tingsrätt har nyligen flyttat till nya lokaler så det finns faktiskt en ledig fastighet i direkt anslutning till Stadskansliet. En lokal som både politiker och tjänstemän i Göteborg skall vara glada över att inte ha stiftat närmare bekantskap med tidigare.

Tyvärr är det inte möjligt att som i Italien tillsätta särskilda domare och åklagare med extraordinära befogenheter när det visar sig att en stad är lika genomkorrumperad som Göteborg. I Sverige kan en domstol inte upplösa korrumperade politiska församlingar och sätta städer under tvångsförvaltning. Annelie Hulthén kan andas ut.

5 kommentarer:

Arlav sa...

Sverige är fritt från korruption! Och hör sen!
DET är iaf det budskap som våra politiker och massmedia vill att vi ska få höra. För sä är det, eller hur.
Om det nu finns korruption så är det så lite att det knappast gör nånting..Och, skulle det påverka något så är det nån från Alliansen som är korrupt..
Detta är den officiellea versionen somk folekt känner till och matas med, Janne J har nu påpekat att det finns en del "tveksamheter" (inte "K", för DET finns ju inte i Sverige)
Om jag nu till detta adderar din berättelse över hur alla o Gbg är sängkamrater på ett elller annat sätt så inser man att hyckleriet i Sverige är av enorma mått.
Det DU berätta är bara det som är känt, sen finns det nog en del som INTE är känt också..
I en närliggande stad hade kommunala tjm delat ut bostäder till varandra och sin släkt. Bostäder som var avsedda för en helt annan sk "svag kategori", ensamst fattiga mödrar, utdelandet har pågått länge. Uppdagades för ca ett år sedan. Om nån som orättmätigt fått nån av dessa lgh tvingats flytta pga detta är okänt men talet "noll" ligger nog nära till hands..
"Det man inte talar om, det finns inte". Gäller även i Sverige.

Gustav sa...

Arlav:

Att toppolitikernas och topptjänstemännens söner och döttrar bor i stans bästa centrala lägen redan från första lägenheten beror på att de har haft tur, ingenting annat.

Anonym sa...

Vilken initierad genomgång - Tack
Mvh LW

Anonym sa...

Lämnade göteborg för 15 år sen, mycket pga den lokalpolitiska inkompetensen och hyckleriet. Göteborg har blivit förvandlat till en ful statlig/kommunal "eventstad". Ingen besöker göteborg om inte Liseberg eller Bruce Springsteen lockar. Framtiden ser också mörk ut, svagt med företagande och bara kommunala satsningar med skattepengarna. Naj naj Hebbelelle! Inte en chans!

Gustav sa...

17.48:

Å andra sidan kan man ställa sig frågan vilka andra svenska kommuner av den större modellen som är bättre? Malmö kan man ju knappt vistas i längre, för att nämna en.