tisdag 11 maj 2010

Det går bra att köpa men inte att sälja!

Följande meddelande möter mig i Swedbanks Internetbank:

"Fondandelar i Rysslandsfonden kan köpas som vanligt, dock kan inte inlösenuppdrag verkställas för närvarande. Dessa kommer verkställas så snart det är möjligt.
Detta beslut har tagits i enlighet med rådande regelverk, såväl lagstiftning som fondbestämmelser. Skälet är situationen på den ryska marknaden med kraftigt försämrad likviditet för många värdepapper samt de idag stora utflödena i fonden."


Swedbank meddelar alltså att det går bra att köpa andelar i Rysslandsfonden. Det går också bra att lägga en säljorder men Swedbank bestämmer själva vilken dag och till vilken kurs denna säljorder skall verkställas. Det låter ju, hmm, intressant...

Det verkar som om den stora massan av svenska småsparare fick lite panik i helgen efter förra veckans ras och tryckte på säljknappar mest hela tiden, men att en stor fond som Robur Ryssland inte kan hantera ett stort utflöde av pengar kom som en överraskning för mig. Moskvabörsen är tydligen mycket mindre än jag har föreställt mig.

2 kommentarer:

Bea sa...

Typiskt Swedbank.

Gustav sa...

Bea:

Jepp, bara Swedbank som värnar om sina långsiktiga kunder och inte låter kortsiktiga fondtrejdare dra ner de långsiktiga kunderna i träsket. All heder åt Swedbank! :)