måndag 5 april 2010

Vad är investeringsklockan?

Herr Dead tar upp investeringsklockan och skriver att han tror att klockan idag är 12.15. Han har förmodligen helt fel, folk brukar ju ha det (konsensusprognosen tycks ligga nånstans kring 10). Mer intressant är att Herr Dead redogör för sina säljindikatorer. När konjunkturbarometern överstiger 110 två månader i rad säljer han sina aktier och när 12 månaders glidande medelvärde bryts (fråga inte mig vad detta innebär, fråga Herr Dead) tänker han ta negativa positioner. Jag lägger till bloggen i listan ute till höger och ser fram emot tydliga säljsignaler i rubrikform när den tiden kommer.

3 kommentarer:

Zed's Dead sa...

Som jag skrev i inlägget så stämmer klockan allt som oftast, däremot så ser man det först i efterhand, vilket är utmaningen.
Glidande medelvärde är en teknisk indikator, när dags kursen är lägre än genomsnittet för de senaste 12 månaderna så betyder det att kursen redan har börjat sjunka en del och trenden har blivit negativ.

Bea sa...

Var någonstans ifrån har du fått att konsensusprognosen ligger någonstans runt 10?? Då är ju herr Zed's förslag mycket mer rimligt.

Sen får man ju komma ihåg att alla bolag på börsen e inte konjunktur-super-känsliga vilket betyder att klockan 2 går inte ALLA bolag ner och klockan 8 går inte ALLA bolag upp. Investeringsklockan verkar alltså bara lämpa sig att använda som metafor för när man investerar i en viss sorts bolag.

Gustav sa...

Bea:

Zed är tämligen ensam om att anse att klockan är kvart över tolv. Jag känner inte Zed, men visst, kanske är han något slags superinvesterare som kommer bli mångmiljardär innan han dör. Känner man av läget bland andra placerare hamnar dock prognosen runt 10. Jag har inte gjort någon egen bedömning.

Jag tror för övrigt inte att man bör ägna sig åt stockpicking i ett starkt negativt marknadsklimat (se 2008). Visst finns det säkert aktier som inte rasar stort när börsen går ned 50 procent men att tro att man själv skall lyckas hitta just dessa aktier känns inte helt smart. Det finns för övrigt rent matematiska skäl till att aktier går ner i ett visst marknadsklimat, exempelvis kopplingar mellan räntenivå och p/e-tal, och detta påverkar ju faktiskt alla företag.