onsdag 10 februari 2010

Lycknis är billigast, men varför måste kunderna ljuga?

Bokus och Adlibris är väl de Internetboklådor folk först kommer att tänka på när det gäller att handla billiga böcker. Priserna är låga, sortimentet enormt och leveranstiderna hyfsade.

Ännu billigare än Bokus och Adlibris är dock två sajter som båda drivs av elbolaget(!) Kraft&Kultur; Lycknis och Kulturbutik.

Låt oss jämföra priser:

En populär och välbehövlig titel som Alla får ligga kostar hos Adlibris 147 kr, Bokus 148 kr, Kulturbutik 133 kr och Lycknis 128 kr. Intressant är att Kraft&Kultur för en och samma titel, som hanteras i exakt samma distributionsnätverk tar ut två olika priser beroende på i vilken butik man handlar den! Utrensning, av finska stjärnskottet Sofi Oksanen, kostar hos Adlibris 172 kr, Bokus 172 kr, Kulturbutik 157 kr och Lycknis 151 kr. Sveriges Rikes Lag 2010 kostar hos Adlibris och Bokus 1 999 kr, Kulturbutik 1 976 kr och endast 1 904 kr hos Lycknis.

Det är uppenbart att det finns pengar att tjäna på att handla sina böcker någon annanstans än hos Bokus och Adlibris.

Lycknis marknadsför sig som en butik för studenter och studentlitteratur. Det går dock utmärkt även för icke-studerande att handla där. När jag för första gången provade på Lycknis förra veckan tvingades jag dock ljuga för att kunna genomföra mitt köp. Av någon anledning kräver Lycknis av kunderna att dessa i ett formulär anger vad och var de studerar. Lycknis kontrollerar inte att dessa uppgifter stämmer och det går utmärkt att ljuga. Men varför tvingar Lycknis sina kunder att ljuga? En student är inte mer lönsam än någon annan kund och momsen är lika stor för en arbetare som för en student. Hela upplägget är minst sagt underligt.

Mitt köp hos Lycknis var fraktfritt. Kulturbutik tar ut en fraktavgift på 19 kr. Bokus och Adlibris erbjuder fraktfria men långsamma leveransalternativ.

Lycknis och Kulturbutik sägs ibland ha problem med långa leveranstider. Mitt provköp hos Lycknis levererades dock på en vecka och det är ungefär lika lång tid som Bokus och Adlibris ibland tar på sig när jag väljer fri frakt.

Jag kommer definitivt att fortsätta köpa böcker av Lycknis. Jag kan leva med några dagars längre leveranstid. Bokus och Adlibris har varit så framgångsrika med sin marknadsföring att de har blivit synonyma med billigast, men de är endast billigast i en jämförelse med de fysiska boklådorna. Nej, nu är det dags för jättarna Bokus och Adlibris att sänka sina priser och det rejält. Jag ser ingen anledning att betala en enda krona mer än nödvändigt för mina böcker!

6 kommentarer:

viggen sa...

Detta var en ny sida av bloggen! Imponerande, ska också börja handla där.

Gustav sa...

Viggen:

Va fan, att etiketten BÖCKER bjuder på bloggens mest läsvärda inlägg trodde jag var allmänt känt! :)

Ekonomitankar sa...

Lite kul också är att jag för ett tag sen skulle köpa böcker från Bokus. Väljer det billiga fraktalternativet. Då vill de att jag ska hämta böckerna i grannkommunen, visst, det är inte så långt fågelvägen, men det är vatten emellan.... Ringde och pratade med dem, om varför jag ska få leverans till annan kommun, men svaret var bara att om jag vill ha det närmre, så får jag då välja det dyra alternativet. Behöver jag tala om att Bokus inte fick min order?

Gustav sa...

Ekonomitankar:

Jag har råkat ut för något liknande fast i mitt fall gällde det bara en annan stadsdel i samma kommun. De fraktfria alternativen är det väl Schenker som kör ut och förmodligen är det så att våra gamla Schenkerombud blivit indragna och att vi därför hänvisas till närmaste Schenkerombud istället.

Fredrik / Ekonomizonen.se sa...

Jag (som studerar) handlar ofta på Lycknis just för att de har så låga priser. MEN! Något som stör mig enormt är att de i sina leveransbesked hänvisar till sin hemsidas lagerstatus, som inte alls stämmer, vilket gör den funktionen oanvändbar. Då är det bättre att de tar bort lagerstatusen helt och bara lägger till en "garanterat skitlång leveranstid" där det är bekräftat att böckerna inte kommer på flera veckor...

Gustav sa...

Fredrik:

Att du får din kurslitteratur i tid till dina kursstarter är naturligtvis jätteviktigt. Att jag får vänta en vecka extra på den där romanen jag beställde är inte lika viktigt. När jag studerade hade kurslitteratur på nätet inte slagit igenom riktigt men även om så hade varit fallet hade jag förmodligen prioriterat leveranssäkerheten högre än priset.