tisdag 16 februari 2010

Byte av a-kassa

Jag har inlett det nya året med att byta a-kassa och sparar därmed ett par hundralappar varje månad. Det finns stora pengar att spara på att vara medlem i rätt a-kassa. Det skiljer nämligen mer än 4 000 kr per år i avgift mellan de dyraste och billigaste a-kassorna. Att arbetslösheten bland respektive a-kassas medlemmar har betydelse för avgiftens storlek resulterar i att låglöneyrken har högst avgift och höglöneyrken lägst avgift.

Många svenskar har flera olika a-kassor att välja mellan. Den som har en akademisk examen kan alltid välja att vara med i AEA och betalar då endast 90 kr per månad i avgift. Många akademiker är säkerligen medlemmar i t ex Unionens eller Journalisternas a-kassa och skulle enkelt kunna spara en slant varje månad på att byta a-kassa. Jag gissar att det även finns en hel del musiker med högskolexamen som betalar 415 kr per månad för medlemskap i Musikernas a-kassa men som istället skulle kunna vara medlemmar i AEA och därmed spara drygt 300 kr per månad.

Problemet med att folk söker sig från dyra a-kassor som Musikernas till billiga som AEA är att den billigare a-kassan då får medlemmar som är mer benägna att vara arbetslösa, och om arbetslösheten bland en a-kassas medlemmar stiger ja då stiger även avgiften. Medlemmar i AEA gör därmed bäst i att inte informera akademiker med benägenhet för arbetslöshet, och som för närvarande är medlemmar i en annan a-kassa, om att det finns alternativ.Tabellkälla: LO-tidningen

2 kommentarer:

Pennan sa...

Varför skriver du om det i så fall?

Gustav sa...

Pennan:

Var skrev jag att jag var medlem i nämnda a-kassa? :)

Skämt åsido, jag tvivlar på att vad som skrivs i denna lilla blogg kan få mätbara konskevenser vad gäller medlemstillströmningen till olika a-kassor.