lördag 10 oktober 2009

Avsätt den Norska Nobelkommittén

Valet av president Barack Obama som mottagare av Nobels fredspris är löjeväckande men än värre är att det degraderar värdet av Nobelpriset som sådant. Jag tänker då främst på prisen i Fysik, Kemi, Medicin och Litteratur snarare än Fredspriset som ju förlorat mycket av sin trovärdighet redan innan Obama tilldelades priset.

Den Norska Nobelkommittén visar gång på gång att den inte är sin uppgift mogen. Att terroristen Arafat fick priset säger väl egentligen allt. Tyvärr skrev Alfred Nobel i sitt testamente att fredspriset skulle delas ut av en kommitté bestående av fem personer som utses av det norska Stortinget. Nobelstiftelsen har därför säkert små möjligheter att ingripa mot dårarna i den Norska Nobelkommittén. Stiftelsen borde ändå överväga att få saken prövad. Det kan ju knappast ha varit förenligt med Alfred Nobels vilja att hans eftermäle skulle göras till åtlöje av norrmännen. Att Alfred Nobel inte hade några högre tankar om broderfolket visas också av det faktum att alla pris som kräver en intellektuell insats delas ut i Sverige. Låt fredspriset delas ut i Norge även fortsättningsvis men låt Nobelstiftelsen styra upp valet av ledamöter i den Norska Nobelkommittén. Norska politiker är om möjligt ännu värre än svenska och det är alltså Mona Sahlin-kopior som beslutat dela ut fredspriset till en man som bedriver två krig samtidigt och ännu inte uträttat något på fredsområdet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förutsätter att Alfred Nobel specificerade grunderna för frespriset och inte bara att Stortinget skall utnämna kommitten. Vem vet?

Gustav sa...

Anonym:

Vem vet, kanske handlar kritiken mot utnämningen av Barack Obama just om att han inte är en värdig mottagare av priset?

Anonym sa...

Det känns som om det är väldigt mycket politik bakom utnämningarna av fredpriset. Obama får det säkert för att ge USA en "push" i rätt riktning. Om det är rätt eller inte att göra så är en annan diskussion.

Gustav sa...

Anonym:

Oerhört mycket politik.

KJ sa...

Det mest intressanta är att det står i stadgarna att priset inte får delas ut till "någon som utökat stående arméer" (eller liknande). Väldigt knasigt med tanke på att Obama tydligt har deklarerat att truppförstärkning skall till i Afghanistan.