söndag 11 oktober 2009

Artikel om "bildningsförakt" visar prov på just bildningsförakt

När Ulrika Knutson i en artikel i Fokus skriver om det "svenska bildningsföraktet" lyckas hon avsluta med följande: Slutligen borde alla som tackar ja till nobelfesten i december åläggas att läsa en bok av årets pristagare i litteratur. Den som aldrig läser bör inte heller äta eller supa till snillets ära.

Ulrika Knutson ger verkligen den världsfrånvända kultureliten ett ansikte. Hon skriver om en "populistisk göl" och en "obehaglig allians" mot de sköna konsterna där svenska män förenar sig i hyllandet av teknokratin och förminskandet av konsten.

För Ulrika Knutson existerar inte Nobelprisen i Fysik, Kemi och Medicin. Endast när Svenska Akademiens sekreterare annonserar ut årets litteraturpristagare står Sverige i centrum. Uppenbarligen läser hon inte internationella medier. Utländska tidningar ger nämligen sammantaget mer uppmärksamhet åt de icke-litterära priserna, vilket Knutson är sorgligt omedveten om. Knutson håller sig till tidningarnas kultursidor men anser sig ändå vara lämpad att uttala sig om kulturintresset i en värld hon inte vet någonting om.

Jag har aldrig hört en ingenjör eller ekonom skryta om sin bristande bildning. Humanister däremot, hör man hela tiden beskriva hur dåliga de är på matematik och att "såna där formler blir man ju bara yr ut av", utan att skämmas, utan att vara medvetna om det indirekta förakt de därmed visar för hela samhällsbygget. En ingenjör som aldrig läser böcker skryter inte om det.

Jag har inte läst något av årets nobelpristagare i litteratur, men det hade å andra sidan inte litteraturredaktören för New York Times gjort heller. Jag skäms inte för det. Ibland har jag läst pristagaren, ibland inte. Priset är ett utmärkt sätt för mig att upptäcka nya författare. Priset är även ett utmärkt sätt att fördjupa sig i forskningens framsteg inom andra områden, vare sig det nu är cellbiologi eller astrofysik. Jag tvivlar på att Ulrika Knutson bryr sig om cellbiologi eller astrofysik. Det är helt okej att inte göra det. Det är däremot inte okej att anklaga stora delar av befolkningen för ett bildningsförakt samtidigt som man själv visar prov på just ett sådant bildningsförakt genom att antingen ignorera naturvetenskapen helt och hållet eller helt enkelt raljera över sitt ointresse för området.

Slutligen borde alla som tackar ja till Nobelfesten i december åläggas att läsa ett akademiskt arbete av årets pristagare i fysik. Den som aldrig läser bör inte heller äta eller supa till snillets ära.

3 kommentarer:

Hans sa...

Det var tamefan ditt bästa inlägg, någonsin.

Anonym sa...

Härligt skrivet. Jag har haft precis samma tankar.
Om jag går till min lokala bokhandel och frågar efter en bok av/om fysikpristagaren så kan jag gissa vad jag får för svar.
"öhhh, vem är det?"

Gustav sa...

Hans: Det finns så många bra inlägg att välja bland att jag omöjligt med säkerhet kan uttala mig om ditt påståendes riktighet.:)

Anonym: Utbudet i bokhandeln är överlag mycket begränsat, oavsett genre. Tur då att det finns nätshoppar.