söndag 2 augusti 2009

Ekonomisk ställning 31 juli 2009

Tillgångar och skulder 31 juli 2009

Räntesparande: 103 812 kr.
Aktiefonder: 79 098 kr.
Aktier: 86 928 kr.

Summa tillgångar och skulder: 269 838 kr.

Andel aktiesparande: 62 procent.
Andel räntesparande: 38 procent.

Jag har bytt namn på posten "Pengar" till "Räntesparande". Jag har dessutom slopat posten "Kortkredit" och istället dragit av denna summa från "Pengar/Räntesparande". Posten "Räntesparande" omfattar fortsättningsvis nettot av räntesparande och korta skulder. "Räntesparande" inkluderar kontanter, bankkonton, räntefonder samt i framtiden kanske även andra tillgångsslag med låg och begränsad (fastställd) risk.

Jämfört med föregående månad har tillgångarna ökat i värde med 15 399 kr (6,1 procent). Sparandet uppgick till dyga tusenlappen, en blygsam summa kan tyckas, men det har varit sommar och då håller jag inte lika hårt i plånboken. Aktierna ökade i värde med knappt 13 procent. Fonderna ökade i värde med cirka 6 procent.


3 kommentarer:

minna sa...

man måste få leva också! =) men sommartider är hemska mot ekonomin...

Anonym sa...

Max 100 K i räntespar är OK.
Mer ska det inte vara, då blir det nästan "pengarna i madrassen"..
Tillräckligt mycket för att man nästan alltid ska kunna tillgodogöra sig det positiva med inköp kontant och slippa alla extra avgifter som kreditköp innebär.
Även möjlighet att slå til på extremt goda (och tillfälliga) erbjudanden.
Köpte nyligen en tvättmaskin på rea. 3100:- ord pris 4900:-
Av "lågenergityp" förstås.
//WR

Gustav sa...

minna:

Är man ledig har man ofta inte så mycket annat att göra än att spendera pengar. Fördelen, kanske den enda, med att jobba är att det är svårt att konsumera på arbetstid.

WR:

Min buffert vill jag har omedelbart tillgänglig. Huvuddelen av räntesparandet utgörs av denna buffert.

Däremot tycker jag inte att det finns en "rätt" nivå för andelen räntor. Detta beror på börsen. Om börsen har stigit kraftigt i 4-5 år kan det vara mycket vettigt att sälja alla aktier och bara ha pengar på bankkonton och i räntefonder, eftersom börsen som regel alltid brukar gå upp i 3-5 år och därefter gå ner kraftigt i ett par år.