onsdag 15 juli 2009

Har svenskarnas köpkraft urholkats?

I de västra delarna av landet, företrädesvis orterna kring hamnar med färjetrafik och då främst Göteborg, är det ganska vanligt att man någon eller några gånger per år tar båten över till vårt västra broderland Danmark. Även jag är sedan barnsben van vid att roa mig genom denna aktivitet.

För 15-20 år sedan användes dessa utflykter till att handla billig alkohol och mat. Danmark var ett lågprisparadis för oss svenskar. Idag ligger priserna i Danmark betydligt mycket högre än i Sverige. Sverige har istället förvandlats till danskarnas lågprisparadis. Man ser inte längre några svenskar med händerna fulla av shoppingkassar på den alldeles för långa gångbron till terminalen i Fredrikshamn.

Vilka slutsatser kan man dra av detta med avseende på politik och svenskarnas köpkraftsutveckling?

3 kommentarer:

Fru S sa...

Det är exakt samma sak som med Norge. När min mamma var liten fick hon åka med till Norge för att släkt och vänner skulle kunna få köpa med sig mer smör, mjöl och socker m.m hem på henne ranson också =) För denna "tjänst" brukade hon få en glass.

Gustav sa...

Fru S:

Norge, Danmark och Finland var förr Sveriges fattiga kusiner men nu är det vi som är den fattiga kusinen, tyvärr, åtminstone om man skall gå efter prisnivåer.

Anonym sa...

Svenska kronan vs dåvarande D-marken stod länge i nära 1:1..
Sen hände nåt och när Tyskland övergick till Euro så var det drygt SEK 4.50 för en D-mark..
Vad hände?
Kan tillägga att jag fn läser Ko Feldts bok Alla dessa dagar som bla handlar om svensk ekonomi under 80-talet.
Vidrig läsning kan jag säga.
Högre skatter och begränsning av vinster i företagen är ledorden.
Förstår att han senare hoppade av.