torsdag 23 juli 2009

Dundertabbe från Placera.nu

Tidningarnas redaktioner fylls under sommarmånaderna med vikarier. Det gäller alltså att vara extra kritisk till den information som serveras. Detta gäller särskilt information från så kallade ekonomijournalister, där ju inte ens den ordinarie personalen är särskilt pålitlig.

För en stund sedan läste jag en artikel på Placera.nu om Kinneviks rapport. Rapporten var mycket bra och substansvärdet har ökat kraftigt under perioden. Innehaven har haft en positiv kursutveckling och till och med det onoterade Korsnäs tuffar på ganska bra. Trots det var rubriken något i stil med "Minskad substansrabatt i Kinnevik". Så långt inga problem, om det inte vore för att "journalisten" i själva texten skrev att substansrabatten fallit kraftigt och nu låg på endast 18 procent. Denna siffra fick han fram genom att jämföra substansvärdet den 30 juni med dagsaktuell kurs på 94 kr.

En person som räknar fram substansrabatt den 23 juli genom att jämföra substansvärdet den 30 juni med aktiekursen den 23 juli kan ingenting om aktier. Det handlar inte om ett oskyldigt misstag utan om ren och skär inkompetens. Personen ifråga är helt enkelt inte pålitlig som ekonomiskribent.

Kinneviks substansrabatt har under en längre tid hållit sig kring 30 procent. Det är därför inte helt uteslutet att någon som läser en artikel om att substansrabatten på kort tid sjunkit till 18 procent trycker på säljknappen. Ekonomimedier som Placera.nu eller Dagens industri serverar i stor utsträckning aktieplacerare med information som dessa använder för att fatta placeringsbeslut. Det är bättre att medierna helt avstår från att skriva artiklar hellre än att plocka in sommarvikarier eller låta fast anställd personsal stressa fram artiklar i ett tempo som gör att kvaliteten sjunker. Hellre ingen information alls än felaktig information.

Felet påpekades flera gånger i kommentarer till artikeln och är nu rättat. Kommentarerna raderades omgående.

2 kommentarer:

Filip sa...

"Ekonomimedier som Placera.nu eller Dagens industri serverar i stor utsträckning aktieplacerare med information som dessa använder för att fatta placeringsbeslut"

Det har du helt fått om bakfoten - det finns inga (vettiga) aktieplacerare som använder de källorna som du anger som beslutsunderlag.

Om de nu mot förmodan har gjort det eller gör det, märker de mycket snart att det är opålitlig information. Dvs de förlorar pengar på sin placering.

Källorna du anger driver i hög grad sin egen agenda, allt från att agera mellanled från de som vill skapa köptryck i något de själv vill sälja. Alernativt sälja lösnummer, eller på webben, dra läsare för att sälja reklam.

Gustav sa...

Filip:

Det finns flera miljoner aktieägare i Sverige och många (åtminstone några) av dessa använder säkert t ex Placera eller Di som beslutsunderlag, åtminstone delvis, när de fattar sina beslut.

Jag håller med dig om att informationen dessa källor erbjuder allt som oftast är undermålig och jag tror inte man gör bättre affärer genom att följa skribenterna där. Nu talar jag om val av aktier. Båda kanalerna kan dock användas som allmänna informationskanaler, ju mer information desto bättre tycker jag.