söndag 21 juni 2009

Ut med det gamla, in med det nya (snyft)

När jag skulle slänga min gamla Hitachi såg jag att det stod 1992 där bak. 1992! Sådan kvalitet får man inte längre. De skräptvapparater man numera hittar i butikerna tror jag man får vara glad om de håller i fem år.

Min gamla Hitachi åkte alltså ut idag. Jag hade den redan i mitt gamla pojkrum. En riktig trotjänare med andra ord.

Tanken var att sovrumstvn skulle ersättas med en ny sovrumstv. När jag idag kollade runt i butikerna blev det dock ganska uppenbart att det bästa var att köpa en ny tv till vardagsrummet och degradera vardagsrumstvn till sovrumstv. Så skedde också. Tjockisen åkte in i sovrummet och en slank och smidig svarting hamnade framför soffan.

Jag är ganska nöjd trots att köpet inte alls var genomtänkt. Jag åkte till butiken för att köpa en sovrumstv av mindre format men ändrade åsikt på plats och hade därför inte researchat rätt tv-modeller. Köpet blev av denna anledning något av en chansning. En billig chansning dock.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Var för rätt många år sen (1994) på kurs i Västberga (Sthlm) På lunchen tog vi en promenad och upptäckte att ett "TVuthyrningsföretag" hade utförsäljning av fd uthyrt material i bottenvåningen. Jag inhandlade en 25" Salora. Tusen spänn. Den var då 8 år gammal...
Den funkade till 2004 då textTV-funktionen slutade att fungera. 1986-2004, 18år utan problem, rätt bra tycker jag!

Gustav sa...

Anonym:

Vad man egentligen bör kunna förvänta sig, tycker jag!

Tydligen är det så att moderna tv-apparater är konstruerade på sådant vis att de bara har ett antal tusen timmars tittande i sig. Därefter är det bara att köpa nytt.

minna sa...

jag älskar min gamla platt tv! Skitsnack att dom inte håller! Min är supergammal. Var en av dom första att köpa en platt när dom kom!! Man får vad man betalar för skulle jag hellre vilja säga! =)

Anonym sa...

Gustav:
Tillförlitlighet har ju varit mitt jobb rätt länge så jag vet vad jag talar om...
All elektronik har en begränsad livslängd som till stor del beror på miljön, värme, fukt tempväxlingar etc..
6 tim/dag "TV-på" i 20 år är ju långt över 40000 timmar. Dvs en kostnad på ca 5öre/timme för en nyinköpt Tv
Räcker väl rätt långt??

Anonym sa...

Du skulle ha köpt en tjock-TV på Blocket. En 28tums för 500 kr och håller länge, antagligen 10-15 år. Det är sparsamt leverne.

Gustav sa...

minna:

Hur gammal är din tv?

anonym:

Finns det någon skillnad i förväntad livslängd för en platt-tv-apparat jämfört med en gammal hederlig tjock-tv? Tillverkarna säger ju att ljusstyrkan halveras efter x-antal tusen timmar för en platt-tv men finns motsvarande gräns för en tjock-tv?

Gustav sa...

Anonym2:

Jag är inte överdrivet sparsam. Du har förmodligen rätt i att ett köp av begagnad tjock-tv skulle kunna konkurrera ekonomiskt i kostnad per tv-timme, men det är så mycket besvär med att handla begagnat via Blocket att jag hellre betalar ett antal tusenlappar för att slippa det. :)

minna sa...

den äldsta som sonen har fått nu är typ sju år..men jag kan inte garantera att jag minns rätt, blondin och allt juh, men nog fasiken är den lastgammal=) och vi pratar om tv:ns ålder nu gustav!

Gustav sa...

minna: Sju år är inget jämfört med min 92:a!!! Hur gammal var du 1992? ;)

Anonym sa...

Gustav:
Du kan nog räkna med att en platt-TV generellt kommer att hålla längre än en tjockd:o
Göra statistik på enstaka exemplar/händelser går inte.
Allmänt så:
Livslängden = när 63% av ursprungliga populationen (antal tillverkade ex) återstår..
Tyvärr så är kvaliteten på elektronik idag synnerligen skiftande och mängden förfalskade och underhaltiga elektronikkomponenter från bl a Kina är enorm..
Majoriteten av "enklare konsumentelektronik" tillverkas ju där och kan fabrikchefen använda inhemska fusk-kopior nånstans så gör han nog det...
Finns LED (lysdioder) som utan problem lyser över 100 000 timmar andra som säckar ihop (tappar ljusstyrka) efter 5000!

Gustav sa...

Anonym:

Vi kan ju alltid hoppas att de håller längre!