söndag 14 juni 2009

Israel sänder ut fredstrevare

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll ikväll sitt linjetal om den israelisk-palestinska fredsprocessen (eftersom svenska mediers rapportering inte är att lita på när det gäller Israel kände jag mig manad att själv se talet i direktsändning). Israel kräver inte mycket av palestinierna. Netanyahu är beredd att acceptera en palestinsk självständig stat som existerar sida vid sida med Israel, under förutsättning att denna är demilitariserad och att palestinierna tydligt erkänner Israel som det judiska folkets hemland. Vidare kräver Israel att den palestinska flyktingfrågan löses utanför Israels gränser samt att Jerusalem odelad är Israels huvudstad.

Vi tar det i punktform. Palestinierna får sin stat om de:

1. Erkänner staten Israel som det judiska folkets hemland.
2. Inte kräver att palestinska flyktingar skall få återvända till Israel.
3. Accepterar att den palestinska staten skall vara demilitariserad och inte utgöra ett hot mot Israels säkerhet.
4. Accepterar ett odelat Jerusalem som Israels huvudstad.

Nu är det upp till palestinierna att visa hur villiga de är att uppnå fred. Det blir allt mer uppenbart att ansvaret för att fred ännu inte råder helt och hållet vilar på palestinierna.

DN Sydsvenskan SvD AB

22 kommentarer:

Araben sa...

Det som Netanyahu vill se som en palestinsk "stat" skulle enligt de flesta statsvetare kallas för "autonomi". Detta kommer inte accepteras, med rätta, av arabvärlden.

Gustav sa...

Araben:

Araberna, med undantag av Egypten och Jordanien, har aldrig varit beredda till minsta lilla eftergift. Israel skall utplånas är arabernas krav. Klart som tusan att det inte blir fred på de premisserna. Vilka eftergifter är du som arab beredd att acceptera? Erkänner du Israel som en judisk stat?

Someone sa...

"Israel kräver inte mycket av palestinierna."

Man kräver saker som palestinierna omöjligt kan acceptera. För att sedan säga 'Vi gav dem dessa förslag, de nekade, därför får vi bomba.'

Israels tidigare 'fredsförslag' har endast varit ett försök till att legitimera ockupationen och göra den 'laglig'. Och så fortsätter de.
Notera att Israel än idag ej vill lämna tillbaka de land som bosättarna stulit.

Dvs, denna 'Självständiga' palestinska stat består av endast 30% av Västbanken och Gaza. Helt utan vatten, helt splittrad ifrån varandra, endast en massa bantustans.
Helt oacceptabelt.Och Gustav kan ta sin antisemitism någonannanstans, tack.

Gustav sa...

Someone:

Palestinierna har tackat nej till fredsförslag som ger dem 97 procent av allt de önskar sig. 100 procent får man aldrig i en förhandling. Kräver man 100 procent, som palestinierna gör, är det samma sak som att säga nej till fred.

Jonas sa...

Amen Netanyahu Amen

Nu kommer det att visa sig om aravvärden har någon fredsvilja. Vad tror Araben? Att Israel skulle lägga sig fullständigt. Det arabiska fientligheterna har givit ett nytt faktum på marken. Det finns ingen chans att Israel lämnar tillbaka Jerusalem och återgår till 1967 års gränser helt strikt. Det kommer att krävas givande och tagande. Kravet på avmilitarisering bygger på 60-års erfarenhet. Så är det bara.....

Johan L sa...

Som Hamasledaren sa:

Vilket Israel är det vi ska erkänna? Israel enligt 1948 års gränser? Israel med bosättningarna? Eller kanske stor-Israel, som innefattar stora delar av dagens Libanon, Jordanien, Irak, Egypten etc.. ?

Vilket Israel ska de erkänna?

Someone sa...

Bullshit.

Hamas har flera gånger försökt att få till en fred där 67 års gränser gäller.

Men Israel vägrar att acceptera.

Gustav sa...

Johan L:

Det räcker gott och väl att innan förhandlingarna acceptera existensen av en judisk stat kallad Israel i det aktuella området. I fredsuppgörelsen fastställs sedan de exakta gränserna.

Gustav sa...

Someone:

Det finns inga "1967-års gränser". Det är hopplöst att diskutera med personer som inte ens känner till grundläggande fakta. Men du menade kanske vapenstilleståndslinjer när du skrev gränser?

Mahmud sa...

Jag är palestinier och jag tror inte allt vilar på palestinarna.

Vem vill gå me på ett odelat jeursalem ?

glöm inte att ni levde sams med oss och vi var mer befolkat i 1947 år! Å glöm inte hur mkt ni hatade engelsmännen.

Fan vad store bror gillar att spotta på lille bror palestina.

Jag vet mycket väl att så länge obama lever. Så kommer inte ens han gå med dessa kraven.

Varför? Jo, efter 11sept (world trade) så fick alla hur hemsk de var me att döda oskyldiga människor.
Så IRA hade inget mer stöd (penga inflytande)till USA.
Så därför har de blivit fred mellan Ira å engelsmännen.

De jag vill komma fram till är att
Usa politiken har förändrats och kommer inte stödja Israels sätt och därmed blir Israel själva och ger sig till slut.

För Palestinierna har insett att omvärlden ser enbart terror handlingar och ser INTE vem som utför terror handlingarna dvs en som har förlorat sin lillebror pga av tjänstefel i Israel eller för att en unge har kastat sten. (spelar ingen roll vad jag säger nu, de viktiga me de jag försöker säga att en Israel tar någons liv där det är inte värt att livet ska tas)

Jag erkänner Israels stat och det gör mina släktingar i palestina i deras by, samt är vi ej muslimer.
Samt många vill få slut på detta elände. Du behöver nog inte köra ditt snack här om att det är så lätt och allt är upp till oss.
Ni har redan bonnier till de.

Gustav sa...

Mahmud:

Bra att du erkänner Israels rätt att existera! Majoriteten av palestinierna gör dock inte det.

Vilka kompromisser är du beredd att acceptera för att uppnå fred?

Anonym sa...

Hur kan Hamas flera gånger försökt få till en fred när det står i deras stadgar att de vill utplåna Israel oavsett var gränserna går.

Låter ju inte lite konstigt..

Demokrat sa...

Båda sidor måste ju sända ut fredsträvare och vilja ha fred.
Det kan ju inte alltid hänga på israelierna.
Palestinierna måste också ta ansvar. Att sluta skjuta misilier in i Israel är ett steg!

Om palestinierna sköter sig så kommer Obama sätta press på Israel!
Men om palestierna fortsätter attackera Israel och kräva att staten Israel utplånas så kommer det aldrig bli fred.
Israelierna måste gå med på att dela Jerusalem.

Om bara viljan finns hos ALLA på båda sidor så kan det bli fred. Men då måste Hamas och Hizbolla uppträda civilicerat också!

Gustav sa...

Demokrat:

Fred kräver uppoffringar från båda sidor men hittills är det bara Israel som har insett detta.

Israel har testat både förhandlade och ensidiga tillbakadraganden från både Västbanken och Gaza men resultatet har bara blivit extrema ökningar av terrorattackerna mot Israel.

Israel har dragit sig tillbaka helt och hållet från Gaza, samt vräkt tusentals israeliska bosättare från deras hem i Gaza. Trots detta skjuter Hamas raketer mot Israel från just Gaza. Det är förståeligt att Israel mot denna bakgrund inte kan acceptera en palestinsk stat på Västbanken om man inte erhåller säkerhetsgarantier först.

Jag tycker för övrigt inte det är rätt att kräva att Israel skall gå med på en delning av Jerusalem, men Israel har i tidigare förhandlingar visat sig vara beredda till mycket, mycket långtgående eftergifter för att uppnå fred så inget är uteslutet.

Someone sa...

Anonym: Står ingenstans i deras stadgar om att utplåna israel och judar.

Gustav: Du är en tragisk sionist. Tragisk.

Theodore sa...

Someone ljuger som vanligt. Hamas har inte accepterat någonting, utan tala om en "hudna", dvs ett vapenstillestånd i 10 år, tills de samlat tillräcklig styrka och vapen att återuppta kriget, då kanske med kärnvapen, för att utplåna Israel.

Gustav sa...

Someone:

Hamas stadgar kan man läsa på svenska här: http://www.sapereaude.se/hamas.html

Det framgår ganska tydligt att du inte vet vad du talar om, alternativt ljuger.

Hur var det förresten med ditt påstående om "1967 års gränser"? Du undvek att besvara min fråga.

Du ljuger/är felinformerad om två centrala begrepp (vapenstilleståndslinjerna och Hamas stadgar). Är det kanske läge att ompröva din inställning nu när det har visat sig att ditt tidigare ställningstagande baserades på felaktig information?

Även PLO har för övrigt fortfarande Israels utplåning inskrivet i stadgarna.

Someone sa...

Theodore:

Och om Israel kan hålla sig i skinnet så säger de sig vilja utöka den perioden ytterligare. Det är israel som är problemet.

Gustav:
Jag vet att källkritik inte är något som ni vet något om, men det är bland det viktigaste en person kan kunna.


I hamas stadgar(den riktiga, alltså inte en sionistisk version) nämns israel endast en gång.

Gustav sa...

Someone:

Hävdar du fortfarande att det finns något som heter "1967-års gränser"?

Lite ur Hamas stadgar:

"Israel kommer att existera och kommer att fortsätta att existera till dess islam kommer att utplåna det, precis som det utplånade andra före sig."

"Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna (dödar judarna), när juden gömmer sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga O Muslimer, o Abdulla, det är en jude bakom mig, kom och döda honom. Bara Gharkad-trädet kommer inte att göra det, eftersom det är ett av judarnas träd."

”Den Islamiska Motståndsrörelsen anser att landet Palestina är en islamisk waqf vigd åt framtida Muslimska generationer intill domedagen. Den, eller någon del av den, får inte förslösas: den, eller någon del av den, får inte ges upp. Vare sig ett arabland eller alla arabländer, vare sig någon kung eller president, eller alla kungar och presidenter, vare sig någon organisation eller alla av dem, oavsett om de är palestinska eller arabiska, äger rätten att göra det. Palestina är en islamisk waqf vigd åt muslimska generationer intill domedagen. Eftersom det är så, vem kan då göra anspråk på rätt att representera muslimska generationer intill domedagen?”

Lägg särskilt märke till artikel 13:

”Initiativ och så kallade fredliga lösningar och internationella konferenser står i strid med den Islamiska Motståndsrörelsens principer.” ”Det finns ingen lösning på den Palestinska frågan utom genom jihad.”

Israel skall inte bara utplånas enligt Hamas, alla judar skall också dödas. Hamas säger uttryckligen nej till "fredliga lösningar" och menar att Jihad är den enda vägen till Palestinas befrielse. Palestina (dvs inkl hela den internationellt erkända staten Israel) är och kommer alltid att vara muslimernas land.

Exakt vad är det du inte förstår i Hamas stadgar?

Hamas stadgar: http://www.sapereaude.se/hamas.html

Someone sa...

Har du problem med läsförståelsen också?

Källkritik.
Fatta?

Förstår att ni högerfolk måste ta till er från partiska sionistkällor för att få vind i seglen. Men i verkligheten är ni bara tragiska.

Gustav sa...

Someone:

Du är välkommen att peka på felaktigheter i den översättning av Hamas stadgar jag har länkat till samt publicerat utdrag ur ovan.

Du är fortfarande välkommen att revidera din åsikt om att det finns något som heter "1967-års gränser".

Du är däremot inte välkommen att förolämpa, avfärda alla argument som "sionistiska" eller på annat sätt sabotera all debatt.

Jag vet sa...

Bra skrivet, Gustav!