söndag 15 februari 2009

Bokrea 2009 - skillnader i prissättning och utbud

Det finns pengar att tjäna på att välja rätt Internetbokhandel för sina reaköp. Även om stora delar av sortimentet är enhetligt och likvärdigt prissatt kan priserna variera kraftigt på enskilda titlar samtidigt som företagens utbud inte är helt överlappande.

Bonnierägda Adlibris rear ut Bonniers uppslagsbok för 89 kr, en titel som inte ens ingår i Bokus rea. Bokus å andra sidan, säljer Norstedts uppslagsbok för 156 kr, att jämföra med de 169 kronor samma titel kostar hos Adlibris.

Adlibris rear ut förra årets kanske mest uppmärksammade översättning till svenska, De välvilliga, för 99 kr. Denna titel ingår inte i rean hos Bokus utan kostar där 189 kr i ordinarie pris.

De skönlitterära böckerna kostar ungefär lika mycket oavsett om du väljer Bokus eller Adlibris. Det finns dock skillnader i utbudet. Bokus säljer exklusivt ut August Strindbergs samlade verk, nationalupplagan, för endast 59 kr per titel. Det finns därför knappast någon anledning att betala 499 för Strindbergboxen hos Adlibris, särskilt framtagen för förra årets rea (Bokus säljer samma box för 445 kr). Bokus erbjuder även en samling Coetzee-titlar till mycket låga priser, titlar som inte ens förekommer hos Adlibris. På Bokus kan man även köpa Polyfem förvandlad av Willy Kyrklund i inbunden form, Adlibris erbjuder bara pocketupplagan på sin rea.

När det gäller fackutbudet lade jag märke till att Svenska slott och herrgårdar kostar 109 kr hos Adlibris och 144 kr hos Bokus. Priserna på fackböcker är ofta högre än för skönlitteraturen så här gäller det att jämföra priser, det skiljer ofta en 50-lapp i pris och man kan inte utgå från att t ex Adlibris alltid är billigast (även om så ofta är fallet). Övergivna platser, av min gamla lärare Jan Jörnmark, kostar 109 kr på Bokus och 99 kr på Adlibris.

Det här inlägget var inte tänkt att fungera som tips på böcker att köpa utan mer som en ögonöppnare för pris- och utbudsvariationer.

Både Bokus och Adlibris erbjuder fraktfria alternativ. Den som väljer att samla sina inköp hos Adlibris och kommer upp i mer än 500 kr får en Bookbag på köpet.

Tyvärr har Internetbokhandeln stora kostnadsfördelar jämfört med de fysiska boklådorna (Akademibokhandeln tvingades i veckan varsla var åttonde anställd om uppsägning). Detta visar sig naturligtvis i prissättningen. Alla böcker är dock inte billigare på Internet och ett besök i en fysisk bokhandel kan också resultera i upptäckten av böcker som inte ingår i reakatalogerna men som har blivit över ute i de enskilda butikerna och därför reas ut.

Inga kommentarer: