söndag 28 september 2008

Jag kom precis på en sak

Jag kom, som rubriken antyder, precis på en sak. Jag var ju på bokmässan igår. Befinner man sig i en monter på bokmässan får man räkna med att folk kommer fram och vill prata om än det ena, än det andra. Däremot slog det mig precis att jag faktiskt blev antastad två gånger även när jag promenerade förbi montrar.

Första gången var det en man från Centralrådet för ex-muslimer i Skandinavien. Den trevlige mannen, av iransk börd, frågade mig om jag visste vem mannen på bilden på ett flygblad var. Javisst, det är Ayatolla Khomeini, svarade jag utan att närmare studera bilden. Det visade sig vara Lars Leijonborg och jag kände mig lite dum. Det viktiga är dock inte vad flygbladet som sådant handlade om eller att det finns modiga människor som vågar lämna en religion trots risken att halshuggas.

Nej, det viktiga är att jag några timmar senare för andra gången blev stoppad i mässgången.

Jag hade gått vilse med en kopp kaffe och ett maffigt wienerbröd i händerna, då ännu en trevlig man gick fram till mig. "Vill du inte dricka ditt kaffe borta hos oss i montern", frågade han. "Vi har många trevliga böcker du kan läsa." Jag tittade bort mot hans monter och såg att han kom från Humanisterna.

Såväl Ex-muslimer som Humanisterna är anti-religiösa sammanslutningar som vill motverka vidskepelse och religiöst inflytande i samhället.

Vilka signaler sänder jag egentligen ut när jag i stilla mak promenerar fram på ett trångt mässgolv? Jag sympatiserar i och för sig med båda dessa organisationer men att jag har en tydlig stämpel i pannan oroar mig.

Jag undrade förresten varför den unge mannen i Livets Ords monter stirrade så misstänksamt på mig när jag bläddrade i en bok av Ulf Ekman. Jag gillar Ulf Ekman. Han är en av Sveriges absolut främsta talare. Han har en enastående karisma och är mycket rolig att lyssna till. Jag delar inte hans religiositet men uppskattar hans kvaliteter ändå. Jag var på väg att fråga om Ulf Ekman själv väntades dyka upp när jag såg hur konstigt den unge mannen stirrade på mig. Nu vet jag.

Tydligen behöver man inte ens titta på mig. Jehovas Vittnen knackar på alla dörrar utom min. Jag vill också ha besök av Jehovas Vittnen, det eller så får Humanisterna börja med hembesök.

lördag 27 september 2008

Bokmässan i bilder

Nu är jag på väg till bokmässan. Bilden visar trottoaren utanför min lägenhet.


Detta är min spårvagnshållplats.

Här sitter jag längst bak i vagnen.




Jag passerade Scandinavium på väg till Svenska mässan.

Kön till bokmässan var lång. En kille delade ut instruktioner för hur man skulle kunna köpa sig en biljett vis sms och därefter passera kön. Jag ägnade några minuter åt mobiltelefonen men lyckades aldrig få tag i någon sms-biljett utan betalade i entrén. Jag är relativt säker på att jag även debiterades för en sms-biljett.
Det var svårt att orientera sig i mässhallarna. Jag passerade ett flertal gånger en stolförsäljare. Skrivbrädan är bra om man vill sitta ner och skriva men saknar tillgång till ett bord.





Jag lurades iväg till en konstig liten sidohall med diverse suspekta bokbord. På väg därifrån tittade jag ut genom ett fönster och såg det här.

Jag tror det är Tony Cronstam som sitter och ritar vid bordet. Jag gillar att läsa Elvis i Metro på morgonen. Några andra serier läser jag inte längre.


Carl Johan De Geer var mallig. Han påstod att förlaget fick transportera böcker från Stockholm till Göteborg över natten eftersom boken var slutsåld på mässan. Jag har hört många författare berätta denna historia. Jag misstänker att förlagen säger så för att hålla författarna på gott humör.

Jag tog rulltrappan till övre plan. Där var det mycket mindre folk. Skönt. Avsaknaden av folk hade dock sin förklaring. Det var nämligen här den internationella avdelningen var belägen. Palestinasjalar och sandaler var alltså rikligt förekommande.


Jag ville också ha en ballong men vågade inte be om en.


Anna var också på mässan.


Per Olov Enquist berättade om sin nya bok.

Jag ägnade en hel timme åt att försöka hitta till utgången. Jag fann den till slut.


Här sitter jag på spårvagnen igen och tänker tillbaka på en lyckad Bokmässodag.

Vilken författare ligger bakom denna sinnessjuka signatur och har han något att säga dig?


Celebrity spotting
Bert Karlsson
Jens Orback
Leif Pagrotsky
Håkan Nesser
Per Olov Enquist
2 kända norska författare
Ett halvt dussin kvinnliga svenska deckar-författarinnor
Carl Johan De Geer
Tomas Tengby
Anna Book
Göran Greider
Nils Lundgren
Minnet sviker mig. Jag fyller på listan allt eftersom namnen ploppar upp i huvudet. Det märks att jag börjar bli gammal när jag endast kan nämna en bråkdel av alla, säkert 50, spottade kändisar.

onsdag 24 september 2008

Akuellt

Ungefär hur många värmeljus måste vara tända samtidigt för att temperaturen i en 56 kvadratmeter stor lägenhet skall stiga med 1 grad på 1 timme? Plupp kan detta, eller hur?

Jag funderar på att besöka Bokmässan i helgen. Nackdelen är att det är trångt, riktigt trångt, och att förkylningar sprids snabbt nu. Fördelen är att Bokmässan besöks av många ensamstående bibliotekarier och att det är trångt, riktigt trångt.

När jag åker hem från jobbet tar jag först bussen. Därefter byter jag till spårvagn. Varje dag ser jag på 50 meters avstånd hur min spårvagn åker ifrån mig. Det spelar ingen roll om bussen är tidig eller sen.

söndag 21 september 2008

"Jobbskatteavdraget, vad fan är det?"

TV4:s Kalla Fakta lät Novus opinion fråga 1 000 svenskar om de märkt att de fått sänkt inkomstskatt. 47 procent trodde att skatten varit oförändrad eller höjts de senaste två åren. 35 procent hade märkt att de har fått lägre inkomstskatt (resten förstod förmodligen inte frågan).

En vanlig inkomsttagare har genom den borgerliga alliansregeringens jobbskatteavdrag fått sänkt skatt med mellan 1 000 och 1 500 kronor per månad. Hur är det möjligt att inte märka detta?

I gårdagens nyhetsinslag intervjuades flera personer. Dessa personer arbetade. De svarade: "Jobbskatteavdraget, vad är det", "Nej, det har jag inte hört talas om". Hur är det möjligt att en person som faktiskt rör sig ute i samhället inte kan ha hört talas om jobbskatteavdraget?

Jag blir helt matt. Halva befolkningen vet inte vad de betalar i skatt. Många helt funktionella medborgare tycks leva i en drömvärld utan kontroll över vare sig den egna ekonomin eller nyhetsflödet. Varför har dessa människor rösträtt? Socialdemokraterna kommer att vinna nästa val med hjälp av en befolkning vars okunnighet antar historiska proportioner. Frågan är om Sverige någon gång tidigare varit försedd med en mer självvalt okunnig befolkning än nu är fallet. "Öh, jobbskatteavdraget, det skall stoppas, ingen skall fan lyssna på mig när jag laddar ner filmer på nätet."

lördag 20 september 2008

Lässvårigheter

För en vecka sedan upptäckte jag att faktiskt aldrig har läst Thomas Manns Buddenbrooks. Jag stod på Åhléns och skummade igenom bokhyllorna. Konstigt, tänkte jag, den där boken har jag inte läst trots att den har funnits i 100 år. Nåja, det kan vi ju råda bot på ganska enkelt.

Hur som helst, jag började alltså läsa Buddenbrooks, som är en ganska tjock bok. Då upptäckte jag helt plötsligt att P O Enquist, min (nu levande) svenska favoritförfattare, har skrivit en självbiografi med titeln Ett annat liv. Normalt sett ser jag alltid till att läsa Enquists böcker så fort de kommer ut, men nu hade jag precis påbörjat Buddenbrooks. Jag läser alltså Buddenbrooks, som är en mycket trevlig bok, men vill egentligen läsa Ett annat liv. Läsupplevelsen förstörs därmed på sätt och vis. Visst är det ett riktigt i-landsproblem, det inser jag, men för mig är det bekymmersamt och det betyder mer än all svält i Afrika.

fredag 19 september 2008

En ordentlig läxa

Börsraset är bra. De flesta av oss har för avsikt att spara i aktier i 30 år eller mer. Under denna tid kommer börserna att stiga och sjunka om vartannat. Det nuvarande börsraset känns verkligen, det påverkar motivationen. Men samtidigt tvingar det fram en strategi som tar hänsyn till framtida ras. Den som nu lär sig sin läxa kommer att ha större chans att undvika stora förluster i framtiden.

Jag har, trots min ungdom, nu haft förmånen att uppleva såväl It-bubblan som finanskrisen. Av It-bubblan lärde jag mig ingenting. Men när jag nu har haft möjlighet att på nära håll studera två krascher är förhoppningen att jag skall kunna dra nytta av dessa erfarenheter.

Jag måste på något sätt formulera en säljstrategi. Att sitta still i båten kan vara utomordentligt farligt vid långsiktigt sparande. Ett exempel: Jag har sparat framgångsrikt i 15 år och planerar att pensionera mig och leva på den avkastning mina 10 miljoner ger mig. Plötsligt inträffar ett vanligt ras på aktiemarknaden. Mitt kapital sjunker ihop till 5,5 miljoner. Jag kan inte längre leva på räntan utan tvingas arbeta vidare. Att sitta still i båten kan möjligtvis vara en vinnande strategi i tidiga år, men ju närmare man kommer sina mål, desto viktigare blir det att undvika krascherna.

Autografer

Även det senaste inlägget, Förtydligande, resulterade i en massiv läsarstorm. "Får du verkligen skriva autografer", undrade läsarna.

Gustav brukar jag skriva. Gustav B.

torsdag 18 september 2008

Förtydligande

Läsare hör ofta av sig till bloggen (sparsamtleverne@hotmail.com) för att ställa frågor, be om en autograf eller en dejt. Sådant intresse är trevligt. Nu senast har många Besserwissers hört av sig angående mitt förra inlägg, där jag skriver att jag inte gillar gnäll. Hur kommer det sig att du gnäller så mycket i bloggen, när du själv inte gillar gnäll, undrar dom.

Saken är den att jag faktiskt är en i grunden positiv människa, som inte ägnar mig åt att gnälla. Men ingen människa (vi bortser från de kompletta idioterna som är lyckliga i sin enfald) kan leva helt gnällfritt. Jag gnäller i bloggen för att folk där ute i det riktiga livet skall slippa lyssna. Dessutom tycker jag inte att jag är gnällig.

onsdag 17 september 2008

En bra arbetsdag

En bra arbetsdag är för mig en dag då jag ingenting gör, ty endast då kan jag vara förvissad om att jag inte är underbetald.

En bra arbetsdag är det ingen som stör mig, pratar med mig eller på annat sätt irriterar mig.

Dessa arbets- och irritationsfria dagar inträffar inte särskilt ofta.

Idag var det till exempel en irriterande jävel som envisades med att påpeka säkerhetsbrister. Först ignorerade jag honom helt, men när han trots det fortsatta att prata var jag tvungen att säga något: "Det är noterat." Då försvann han. Han dök upp ytterligare tre eller fyra gånger senare under dagen. Tydligen trodde han att "Det är noterat" skulle resultera i något slags åtgärd.

Man brukar säga att det inte finns några dumma frågor. Konstigt nog är det bara sådana som jag tvingas besvara mest hela tiden när jag jobbar.

Det jag ogillar allra mest med mitt jobb är det ständiga gnället. Var glad att du har ett jobb, brukar jag säga. Med tanke på hur dåligt det går för företaget lär du ryka först när det blir dags för uppsägningar, tänker jag.

En bra dag har jag absolut ingenting att göra. Då fungerar arbetsplatsen som ett väloljat maskineri som inte involverar mig. Sådana dagar tillbringar jag med att äta kexchoklad samtidigt som jag läser mina favoritbloggar. Det skall ju ändå göras så varför inte lika gärna under betald arbetstid.

måndag 15 september 2008

Aktieköp av lättja

Jag var ledig idag. Tyvärr lyckades jag inte lämna hemmet före börsens öppning. Jag köpte därför aktier precis som jag alltid gör på mina lediga dagar. Att jag aldrig lär mig.

Jag snittade ner mig i Industrivärden till kursen 71 kr. Det är värt att notera att kursen i bland annat detta bolag för ganska exakt ett år sedan var ungefär dubbelt så hög. För att ta igen en kurshalvering krävs en kursdubblering. Sorgligt men sant.

Köplista

Jag tar mitt ansvar för den ekonomiska utvecklingen och sjösätter därför ett stort stimulanspaket, främst riktat mot detaljhandeln. Det förra stimulanspaketet visade sig inte ha avsedd effekt, låt oss hoppas på bättre resultat denna gång.

Som ni alla vet riskerar man numera att dö en plågsam död så fort man beger sig ner i källaren, öppnar garderobsdörren eller lägger sig i sängen. Jag vill leva ännu ett tag och köper mig därför en antikrypmaskin för endast 198 kr.

De positiva, klimatmässiga, effekterna av den globala uppvärmningen har så här långt uteblivit. Eftersom jag råkar bo i en hyresrätt där jag inte, hur mycket jag än vrider på mina radiatorer, kan sätta igång värmen på egen hand är jag kanske tvungen att köpa något värmande. Svensk miljövänlig kärnkraftsel bidrar inte till ytterligare förstärkt växthuseffekt så jag kan dessvärre inte säga att detta inköp på lång sikt bidrar till att avskaffa sig självt.

Hmm, det där var ju inte mycket till stimulanspaket. Jag förstår att det går utför när det enda som står på min köplista är en antikrypmaskin och ett oljefyllt element.

söndag 14 september 2008

Google känner mig

Jag noterar med viss bitterhet att Google-annonserna på denna blogg numera gör reklam för en kontaktförmedling. Googles algoritmer måste vara ohyggligt avancerade eftersom de har lyckats upptäcka att såväl jag som merparten av mina läsare är i akut behov av sådana tjänster.

Vad har förresten hänt med Sveriges kändisar? Tito Beltran är åtalad för våldtäkt och nu i helgen har två andra kända sångare anmälts för våldtäkt respektive kvinnomisshandel. Att KR än en gång råkat illa ut är kanske inte så konstigt, han har ju trots allt uppmanat till kunglig våldtäkt, men att P*** D** misshandlar frugan förvånade mig faktiskt.

Tillägg:

Jag måste skriva av mig. Problemet förtjänar inte ett alldeles eget inlägg så jag skriver här istället. Jag var precis hos min lokala ICA-handlare och gjorde några mindre inköp. Det är söndag och jag är dessutom ledig imorgon vilket gjorde mig sugen på lite gott kaffebröd (egentligen tebröd). Jag köpte en förpackning med Brownies som verkade goda. Alldeles nyss kokade jag mig en kopp te och öppnade förpackningen. Till min fasa upptäcker jag då att Browniesarna är pyttesmå! Så små att de knappt är en hel tugga stora ens. Brownien är ungefär hälften så stor som brownien på paketet. Snacka om att bli grundlurad. Jag upptäckte även att det faktiskt står "Mini brownie" på paketet men hallå, så små som de är kan man ju faktiskt inte ens föreställa sig att dom kan vara. 36 spänn för 8 pyttepyttesmå brownies är ju helt sanslöst. Nu är ni i alla fall varnade. Café Mini Brownies från Göteborgs Kex är oerhört små.

lördag 13 september 2008

Obligatoriskt Ramadaninlägg

Vi är inne i den muhammedanska fastemånaden Ramadan. Jag är därför tvungen att, enligt EU-förordning 2005:124 Om Internetbaserade mediers skyldighet att främja mångkultur, skriva en hyllningsartikel om denna fastemånad.

Som ekonomibloggare är det inte helt lätt att finna inspiration för en sådan religiöst präglad artikel men efter att ha blivit inspirerad av Svenska Dagbladet, som under den gångna veckan visat sin underkastelse för Allah genom att låta hemsidan prydas av den muslimska halvmånen samt en länk till en särskild Ramadanblogg, gör jag ändå ett försök.

Som jag eventuellt har berättat tidigare går mitt arbete ut på att vara arbetsledare åt mellan 20 och 25 personer. Bland dessa hittar vi faktiskt även en och annan muslim (som var där redan innan jag blev anställd, kanske är bäst att tillägga).

Det går alldeles utmärkt att inkludera muslimer på en vanlig svensk arbetsplats. Visst är det så att arbetskapaciteten minskar med cirka 50 procent under fastemånaden samtidigt som sjukfrånvaron ökar lika mycket, men den övriga personalen har inget emot att täcka upp för detta produktivitetsbortfall (en och annan klagar men sådant snack tystar jag snabbt - rasism är inte tillåtet på min arbetsplats!).

Våra muslimska medarbetare avbryter sina normala arbetsrutiner mellan 2 och 3 gånger varje dag. De går iväg in i omklädningsrummet för att tvätta fötterna i handfatet. Varje fot måste tvättas tre gånger inför varje bönetillfälle. Armarna behöver bara tvättas upp till armbågen. Även öronen rengörs. Detta är dock inget problem eftersom endast mellan 2 och 3 av dagens bönetillfällen inträffar under arbetstid. Och man kan ju inte förneka att problemen med illaluktande fötter minskar markant med detta tvångsmässiga fottvättande.

I övrigt har vi inga problem. Vissa mindre anpassningar har vi fått göra. Islam föreskriver t ex hur man skall bära sig åt när man uträttar sina behov på toaletten. Svenska toaletter är dock tyvärr inte anpassade till dessa ritualer och vi har därför varit tvungna att något utöka toalettvättningsfrekvensen.

Det är viktigt att vi anpassar oss. På samma sätt som vi anpassar oss när vi åker till muslimska länder och turistar skall vi som bor här i Sverige anpassa oss till de muslimer som väljer att bosätta sig i vårt avlånga och till ytan stora land, trots kylan och vår avsaknad av kultur och bildning.

Sverige är i nuläget ett ganska icke-religiöst land. Vi tror på förnuftet och vetenskapen. Vi låter inte längre religiösa påbud avgöra vilka rättigheter och vilken ställning till exempel kvinnan och homosexuella har. De religiösa samfunden har inget inflytande över vilka politiska beslut som fattas. Det finns en tydlig skiljelinje mellan den religiösa världen och den politiska, demokratiska världen. Avkristningen har gått så långt att de kristna samfunden inte ens eftersträvar politiskt inflytande. Mot denna bakgrund av ett stabilt, icke-religiöst samhällsbygge, skall vi inte vara rädda för att återigen låta religionen växa i betydelse och inflytande. Välkomna tro och vidskepelse genom att själv fasta. Jag gör det. Varje natt undviker jag såväl mat som dryck, tobak, alkohol, fula ord och sexuellt umgänge. Det är faktiskt inte så jobbigt som man kan tro.

onsdag 10 september 2008

Borgerlig mobilisering på alla fronter

Kurt Lundgren på bloggen Östra Ölands fria horisont:

"Jag hade tänkt att jag aldrig mer skulle rösta i ett allmänt val eftersom jag känner mig totalt resignerad, men så hörde jag socialdemokratiska
riksdagsmannen Ylva Johansson i radion häromdagen, det var på håll så jag hörde inte exakt vad hon babblade om, men jag kände igen hennes röst. Det räckte. Herre Gud, det hände något med mig: Jag blev borgerlig igen - jag kände hur mitt kamphumör kom tillbaka, hur beslutsamhetens friska färg växte inom mig och jag fick krafter igen, resignationen föll som fjäll från mina ögon, vilket gjorde mig fokuserad; den klichén var inte att leka med.- Nej, det tänkte jag, vi kan inte ha tillbaka detta gäng en gång till - nu måste vi ha borgerlig mobilisering
på alla fronter."

Borgerlig mobilisering på alla fronter. Vi kan inte ha tillbaka detta gäng en gång till. Säga vad man vill om den borgerliga regeringens politik, t ex när det gäller nedmonteringen av försvarsförmågan eller sveket mot pensionärerna - alternativet är inte bättre. Alternativet är fruktansvärt. Mobilisering på alla fronter. Verkställ.

Jag är visst förändringsbenägen

När jag kommer hem från jobbet äter jag middag direkt. Därefter uppdaterar jag mig lite snabbt på Internet och försvinner sen in i duschen. Efter duschen kokar jag mig en kopp te som jag avnjuter framför ett avsnitt av Stargate SG-1. Ungefär så ser hemkomstrutinen ut.

Idag var jag lite sen. Jag behövde dessutom diska. När klockan var två minuter i sex hade jag två val; duscha och missa inledningen av Stargate SG-1, eller strunta i att duscha och istället dricka min kopp te oduschad.

Jag valde att skjuta på duschen.

Nån som sa att jag inte är förändringsbenägen?

måndag 8 september 2008

Kinnevik köper Kinnevik

Kinnevikledningen gör äntligen slag i saken och återköper egna aktier. 1 procent av de utestående aktierna är kanske inte särskilt mycket, men man visar åtminstone att man är beredd att vidta åtgärder när substansrabatten är så hög som den är nu. Förhoppningsvis sker fler aktieåterköp senare i år.

lördag 6 september 2008

Uppmuntrande lönestatistik

LO-Tidningen har sammanställt lönenivåerna för Sveriges yrken under 2007. Det jag främst lägger märke till är att även de yrken som ger lägst lön faktiskt i genomsnitt ger löner som man kan leva väl på. Lägst betalda är Kaféföreståndare med en genomsnittlig månadslön på 17 100 kr. En Kontorsstädare tjänar runt 17 900 kr.

I Sverige verkar det inte finnas någon vit arbetsmarknad som tvingar arbetstagarna till dubbeljobb eller omänskliga livsvillkor. Detta känns uppmuntrande.

Huruvida Sverige har lägre eller högre löner för låglöneyrken än andra jämförbara länder i Europa vet jag inte. Det finns dock en god arbetsmarknad för okvalificerad personal, t ex inom olika serviceyrken, i våra grannländer Norge och Danmark, dit många unga svenskar också söker sig.

Det lär dock bli svårt att bibehålla en relativt hög lönenivå för okvalificerad arbetskraft om ingenting görs åt den växande svarta arbetsmarknaden. Okvalificerad arbetskraft gör förmodligen också bäst i att så gott det går motverka den ökning av arbetskraftsutbudet som blir fallet av en okontrollerad arbetsmarknad med fri arbetskraftsinvandring eller ett stort inflöde av låglönevilligt folk från tredje världen.

torsdag 4 september 2008

Det är ingen fart i ekonomibloggarna längre

Numera syns endast undantagsvis någon aktivitet i många ekonomibloggar. Nästan alla verkar posta mindre frekvent. Några har gett upp helt och hållet. Börsfallet är naturligtvis orsaken. Entusiasmen, sparandet och skrivviljan minskar i takt med att börsfallet urholkar värdet på besparingarna.

Sådan är människan. Men egentligen borde man ta tillfället i akt att i dessa dystra tider reflektera över sitt sparande, dess syfte och tidshorisont. Att börsen med jämna mellanrum rasar rejält kan knappast komma som någon överraskning.

Endast någon enstaka bloggare har vågat redovisa sina förluster. Jag tror att vi finner våra framtida mångmiljonärer bland dem som faktiskt vågar göra detta, hur skall man annars kunna lära av sina misstag?

Det är under tuffa förhållanden agnarna skiljs från vetet, pojkarna från männen. Jag kan lugna er alla med att denna blogg inte är på väg att läggas ned. Ni kommer även fortsättningsvis att kunna läsa kvalitetsinlägg helt utan kostnad. Jag står upprätt i stormen och skrattar den hånfullt rakt i ansiktet.