lördag 29 november 2008

Skall vi börja konsumera nu?

Sverige befinner sig nu officiellt i recession. Det är framförallt konsumenterna som har dragit ner på utgifterna. Jag har förståelse för att personer som har låga marginaler i sin ekonomi förbereder sig inför dystrare tider genom att bygga upp en liten buffert eller omdana sin ekonomi inför arbetslöshetens lägre inkomstnivå. Däremot har jag liten förståelse för att personer vars möjligheter att konsumera inte har försämrats ändå drar ner på utgifterna. Särskilt mot bakgrund av att inkomsterna har stigit kraftigt det sista året och att vi nästa år har att se fram emot stora skattesänkningar och ytterligare höjda disponibla inkomster.

Nej, ni som har möjlighet bör istället något utöka er konsumtion för att på detta sätt hjälpa Sverige och alla blivande arbetslösa igenom den globala ekonomiska nedgången på bästa sätt. Många av er är ivriga att vidta åtgärder för att minska exempelvis era koldioxidutsläpp eller hjälpa diktatorer i Afrika. Uppenbarligen inser ni att er egen insats i dessa sammanhang betyder mycket litet men ni agerar ändå eftersom ni tror att många andra kommer att agera och att en effekt därför kan uppnås. På samma sätt kan vi tillsammans hjälpa Sverige ur recessionen och skapa jobb åt arbetslösa genom att konsumera mera.

Idag anordnar vänstern "En köpfri dag" (Sparka på arbetslösa dagen) och vad kan väl vara bättre än att på just denna dag fundera kring sambandet mellan välstånd, ekonomisk-, kulturell-, teknologisk utveckling och konsumtion. Du kan göra en insats för Sverige och för personer som lider av den ekonomiska nedgången genom att idag gå ut och konsumera lite mer än vanligt.

Konsumtionen bör inte ske helt planlöst om önskad effekt skall uppnås. Jag vill i första hand värna Sveriges ekonomiska utveckling och bidra till lägre arbetslöshet i Sverige. Därför riktas min ökade konsumtion mot varor producerade inom landet samt mot servicenäringen.

11 kommentarer:

Robert - 2k sa...

...och glöm inte att lägga om pensionssparandet i fonder som handlar med svenska aktier. Alla svenskars pensionspengar... det är stora summor vi pratar om.

minna sa...

Jag har ingen förändrad ekonomi, men har infört köpstopp!
1) Ifall man blir arbetslös vill jag ha en buffert
2) Jag shoppar istället aktier och fonder....bara svenska aktier---
3) Jag pensionssparar inte då jag anser att det är jätte dumt
4) När jag har mitt sparmål sparat, sen ska jag shoppa vidare=)

Gustav sa...

Robert: Frågan är vilken nytta det gör eftersom dessa fondförvaltare ändå inte agerar blågult.

minna: Det kan nog vara klokt att även inkludera lite globalfonder i din portfölj. Sverige är en mycket liten marknad som din ekonomi redan är beroende av på grund av ditt arbete, eventuellt huslån, din pension osv. Ur riskspridningsperspektiv kan det därför vara bra att inte enbart äga svenska aktier.

Anonym sa...

Vi bryr oss inget om at du inte "forstår" at vi inte köper pryler vi inte har behov for.

Gustav sa...

Anonym: Vilka är "vi"? Du brydde dig uppenbarligen tillräckligt mycket för att skriva kommentaren. :)

Göte Børge sa...

Jag tycker vi ska sluta överkonsumera nu. Annars går det åt h-vete.

Lyssnar här:

http://andrasidansundet.blogg.se/2008/november/juletid-och-en-otraditionell-julesang.html

Gustav sa...

Jösses, när blev det här en tokblogg?

minna sa...

Japp, gustav tack för tipset! Har dock utländska fonder! Och dom vet vi att det har gått åt helvete med=) (ryssland, lite latin amerika och usa fonder)
Men gäller att se positivt på tillvaron=)

Gustav sa...

minna: Jo, jag har hört det. Sen finns alltid tabletter att ta till om man har svårt med det positiva. :)

minna sa...

Gustav har du några mintpastiller att ge ? =)

Gustav sa...

Minna: Inga mintpastiller men gott om beska droppar! ;)