tisdag 7 oktober 2008

Min lediga dag

Jag somnade utmattad igår kväll. Trots det planerade jag ett tidigt uppvaknande. Min inbyggda väckarklocka fungerade tyvärr inte och först klockan sju steg jag ur sängen.

Att arbeta suger verkligen. Det är inte så att jag lider på själva arbetsplatsen. Det är snarare så att arbetet hindrar mig från att göra andra saker jag tycker mycket om.

Idag promenerade jag iväg till konditoriet för att köpa frukostbröd. Några kanelbullar slank också ner i påsen. Jag avstod dock från att även köpa en frukostbakelse. Konditoriet ligger endast några meter från min bostad. Trots det köper jag nästan aldrig färskt bröd där. Jag åker ju iväg till jobbet innan det öppnar och när jag kommer hem äter jag hellre annat.

Klockan sju satt jag vid mitt köksbord med en kopp te. Utanför fönstret såg jag folk skynda sig, ibland springa, för att hinna med sin spårvagn. Såna dårar, tänkte jag. Såna dårar som beger sig till jobbet när de kan sitta hemma vid köksbordet och dricka te.

Nu är klockan elva. Utanför fönstret promenerar ett pensionärspar och jag har precis ätit lite nybakat bröd och en halv kanelbulle. De arbetslösa vet inte hur bra de har det. Jag funderar en stund, men bestämmer mig slutligen för att välja en stunds läsning framför att titta på Grand Design på Discovery.

Det är lugnt och tyst hemma. Jag är inte stressad eller på dåligt humör. Klockan är elva och jag är på gott humör. På arbetsdagar är det inte ovanligt att folk genom sitt agerande lyckas få mig småirriterad redan klockan sju. Egentligen blir jag inte irriterad. Jag bara låtsas vara irriterad eftersom en halvsur blick och en snabb titt på klockan för det mesta får folk att inse att arbetet börjar klockan sju och att det alltså är att föredra att dricka sitt te och röka sina cigarretter innan klockan blir sju.

Jag såg en gång ett nyhetsinslag från en liten norsk by. Byns skola var stängd på onsdagar och eftersom föräldrarna var tvungna att stanna hemma och passa barnen var alla andra arbetsplatser också stängda. Om jag fick välja skulle jag jobba 10 timmar per dag i fyra dagar och istället vara ledig tre dagar. Norrmännen vet minsann hur livet skall levas. På den tredje lediga dagen skulle jag ta på mig min kofta och ge mig upp på fjället (i mitt fall en liten bergknalle) för att äta smörgås, titta på utsikten och njuta av den friska luften.

4 kommentarer:

Sjukpensionären sa...

Helt plötsligt känner jag mig inte motiverad längre att komma ut på arbetsmarknaden (:

Men det härligt lediga livet blir en vardag också. Säkert lika tråkigt som arbete är i längden.

Kerla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kerla sa...

Och det enda som fattas är en hund vid din sida.

Hundar gillar att sova, slappa, äta, andas frisk luft och vandra..

Gustav sa...

sjukpensionären: Man får så klart sysselsätta sig på något vis om man inte jobbar, men då är det ju en frivillig sysselsättning.

kerla: Hur fan menar du nu? Det fattas en kvinna också! :)