söndag 12 oktober 2008

"Har sökt 70 jobb på ett halvår"

Den arbetslöse civilingenjören Hussein Sayed Hassan, Vimmerby, intervjuas i Aftonbladet. Han är inne på Arbetsförmedlingens hemsida två gånger varje dag. "Om jag hittar något som passar mig så mejlar jag direkt. 70 ansökningar på sex månader. Hittills bara nej. I dag dömer Hussein ut det svenska systemet."

Jag hävdar inte att det är lätt att hitta arbete. Det jag reagerar mot är att såväl Hassan som Aftonbladets rubriksättare tycker det är mycket att söka 70 jobb på sex månader. I genomsnitt har Hassan sökt två jobb i veckan. Det minsta man kan begära av en arbetslös person är att han gör arbetssökandet till en heltidssysselsättning. 2 ansökningar per dag (360 på 6 månader) är ingen övermänsklig prestation. Jag reagerar också mot att han tycks vara bunden vid Platsbanken. Som civilingenjör skulle han förmodligen ha stor nytta av att kontakta bemannings- och rekryteringsföretag istället.

8 kommentarer:

plupp sa...

Jag har aldrig hört någon kollega som fått jobb via Arbetsförmedlingen, undrar om jobben öht annonseras där (?), alla får jobb via exjobb eller vanliga annonser i dagstidningar/Ny Teknik och liknande.

Robert sa...

För att väcka intresse hos arbetsgivaren så får man vara lite mer kreativ. För många år sedan analyserade jag den tilltänkte arbetsgivarens tjänster och skrev ihop en plan åt honom hur han skulle göra för att bättra på de uppenbara brister som fanns etc etc. Jag fick omedelbart komma på en intervju som tog nästan 3 timmar av diskussioner runt det arbetsgivaren sysslade med, förbättringsförslag och allt annat däremellan. Bara att få sitta så länge med den potentiella arbetsgivaren är guld värd!

Det här fungerar kanske inte på McDonalds o dyl men något måste ju till för att åtminstonde få komma till en intervju. Jag resonerar som så att lyckas jag bara komma på intervju så är resten liksom bara en fråga om personkemi och munläder.

Sven sa...

Ställ dig frågan - kommer detta att generera läsare/köpare/trafik till siten?
Aftonbladet ska tjäna pengar, det har inget, eller väldigt lite att göra med om det är rätt/fel/moraliskt ställningstagande. Så varför engagera sig?

Fundera istället: hur kan jag tjäna på detta? Och det har 'Sparsamt leverne' gjort...

Sven

Gustav sa...

plupp: Du får väl ta kontakt med Hussein och tipsa honom. Kanske kan du vara fadder för honom?

robert: Jupp, jobberbjudanden kommer sällan flygande, man får anstränga sig. Tyvärr är det väl knappast någon som vill anställa Hussein efter denna Aftonbladetartikel.

sven: Den här bloggen genererar knappt några läsare och därmed ej heller några intäkter. Bloggen är min personliga tyckarsida och ett personligt verktyg för sparuppföljning.

Carl sa...

Nu tycker jag att det är hög tid för att uppdatera dina läsare om vad bedragarbloggen (hurvikanbliriktatillsammas) har i görningen.

För en tid sedan föreslog han investeringar hos någon tjomme som dök efter gamla guldskatter utanför sydamerika.
Skulle tydligen finnas endel del enkla pengar där.

Gustav sa...

carl: Jo, jag såg också det. Efter Bridge, lägenhet i Turkiet och trädplantering i Kenya är det alltså nu dags för skattjakt i Sydamerika. Fattas bara mineralutvinning på mars för att investeringsportföljen skall vara komplett. :)

daniel sa...

Visst känns det som om det är dags att skrota Arbetsförmedlingen så som organisationen fungerar idag. Men de facto så är det tyvärr ett problem för personer med utländska namn, många har upplevt att en ny värd öppnats från den dag de bytt namn.

Angående din replik på 'Svens' kommentar så måste jag säga att du lyckas locka mig varje dag att surfa in på din blogg och ngt att se fram emot. Trots att det bara är för "din personliga uppföljning". :-)

Gustav sa...

Daniel: Tackar och bockar!