onsdag 8 oktober 2008

Finanskvinnan spekulerar

Jag läste i Finanskvinnans blogg (inte Erin Burnett utan hon den andra) att hon "är ... tämligen övertygad om att bloggens läsare tror de kan spara ihop mycket pengar i större utsträckning än personer som inte läser ekonomirelaterade bloggar". Detta angående en poll hon anordnat om huruvida hennes läsare tror sig kunna spara ihop en miljon kronor eller inte.

Jag har ännu inte lyckats hitta en enda ekonomiblogg där resan till miljonen har varit framgångsrik. Under ett års läsande har noll ekonomibloggare nått fram till målet 1 miljon kronor. Tvärtom har vi kunnat se oerhörda ras i ekonomibloggarnas förmögenheter. Mot denna bakgrund torde den genomsnittliga ekonomibloggläsaren vara mindre benägen att tro att hen kan spara ihop en miljon kronor (hen är ett könsneutralt personligt pronomen i tredje person singular nominativ, populärt i vissa genusvetenskapliga kretsar) än de personer som ännu inte bekantat sig med ekonomibloggarnas gigantiska misslyckande.

En sak till. Nu när ni har sett hur det ser ut när man skriver hen kan vi väl enas om att aldrig mer använda detta fruktansvärda ord?

11 kommentarer:

Jeppe sa...

Det enklaste sättet att få ihop en miljon är att börja med tio.

Givetvis kommer det att dröja innan pengarna kommer, trägen vinner förmodligen. Men då orkar de nog inte sitta vid datorn och slösa tid varje dag.

Robert sa...

Då vore det ju också roligt att se, ungefär som en matris, vilka metoder/verktyg bloggarna använder sig av för att nå sina mål. Nu spänner det sig ju allt från att vara sparsam till att driva egen firma i någon form och jag kan utan problem tänka mig att vissa metoder är mycket mer effektiv än andra (med effektiv menar jag att resan till miljonen kommer att gå snabbare).

Kristin sa...

Jag tycker hen var ett fint ord!

Gustav sa...

jeppe: Vadå slösa tid? Självklart är det så att man gärna bidrar till en bättre värld genom kloka och genomtänkta blogginlägg på regelbunden basis. :)

robert: Alla personer har heller inte samma förutsättningar. Flera personer driver egen firma i hemsidesbranschen vid sidan av och detta kräver vissa kunskaper. Andra driver "egen firma" i MLM-försäljning och detta kräver i och för sig inte några särskilda kunskaper men skulle lika gärna kunna ersättas med nedspolning av pengar i toaletten, ungefär som aktiemarknaden på sistone alltså. :)

kristin: Nu blir jag besviken kristin. Du känner väl till att denna bloggs läsare måste uppfylla vissa grundläggande krav? :)

Anonym sa...

Många tar mycket store investeringsrisker (typ emerging markets fonder, enskilde aktier, market timing, performance chasing) och dette straffer seg hårdt idag.

Och när dom först köper fonder så köper dom de mest kostsamme de kan hitta!

Anonym sa...

Erh, fortydligande. Inte så at man inte ska köpa emerging markets fonder men 80% er för mycket, tycker jag.

FinansFlingan sa...

Jag kan ge dig en länk till en ung ekonomibloggande man med sambo,som har sparat ihop en miljon kr.

http://snaljap.blogspot.com/2008/07/brja-om-frn-noll-igen.html

Att de investerat i enbostad nu, förtar ju inte det faktum att de lyckats spara ihop sin miljon ...

fröken b sa...

"Mot denna bakgrund torde den genomsnittliga ekonomibloggläsaren vara mindre benägen att tro att hen kan spara ihop en miljon kronor".

Ja du har helt rätt.. Så vida den genomsnittliga ekonomibloggaren är 4 år och därför fortfarande i den preoperationella fasen där det reversibla tänkandet inte är utvecklat ännu.

Gustav sa...

anonym: Emerging markets väger nog inte lika tungt i portföljen längre, det blir ju så när börsen rasar 20 procent om dan, tyvärr.

finansflingan: Dom är två. Det är så klart fusk. Två höginkomsttagare dessutom. Graden av fusk blir därmed 400 procent. Minst. :)

fröken b: Du menar förstås den "genomsnittliga ekonomibloggläsaren". Jag kan inte uttala mig om andra bloggars läsare men på sparsamt leverne existerar som bekant vissa kvalitetskrav som skrämmer iväg det värsta packet. :)

Markus sa...

Enligt lexin. Köns-neutralt my ass :)

Engelskt uppslagsord
hen

Svensk översättning
hon-, -hona (substantiv)

Gustav sa...

markus: Du tillhör patriarkatet och förtjänar därför inte att få göra din röst hörd i denna fråga. :)