torsdag 19 juni 2008

Utfyllnadsinlägg (inlägget är bra men jag kommer inte på någon lämplig rubrik)

Om börsen inte vänder upp rejält inom något år utan fortsätter sura som på 70-talet kommer alla vi som talar om hur långsiktiga vi är med våra aktieplaceringar få det svårt med trovärdigheten. Många aktier har gått ned med 30-40 procent sedan förra sommaren. Enkel matematik säger att det tar åtskilliga år med en blygsam till normal avkastning innan man ens får igen inköpsvärdet, än längre tid om man dessutom vill ha acceptabel avkastning.

Jag tar ledigt från jobbet en tid nu. Flera dystopier väntar i bokhyllan, bland annat Vägen av Cormac McCarthy. Jag skall sätta mig under ett träd och bara läsa hela dagarna.

5 kommentarer:

Sjukpensionären sa...

Jag är glad att jag kom in i börsen och började spara när den fallit rejält. Hoppas för personlig del att den backar eller ligger oförändrat ett par år till så man kan trycka in mer pengar innan dem stora uppgångarna kommer igen.

Gustav sa...

sjukpensionären: Om dom kommer, om dom kommer...aktiehistorien är full av perioder då börserna stått och stampat på samma nivåer i årtionden!

Destinationmiljonär sa...

Sitta under ett träd och läsa, det lät riktigt skönt.
Jag hoppas att vädret är med dig så du att göra det :)

Jeppe sa...

Det är mycket möjligt att vi står inför en platå, vem vet. Dra sådana slutsatser baserade på historian är svåra/omöjliga att göra. Vad man dock alltid ska ha i åtanke är psykologin. Det råder alltid väldigt negativa tongångar i nuvarande läge och väldigt positiva i det motsatta läget. Jag påverkas personligen lite på samma vis, kollar depån mindre ofta nu osv. I mycket så ser faktiskt 2000-2010 ut att bli ett förlorat decennium, kanske betyder det att 2010-2020 blir bättre?

Gustav sa...

destinationmiljonär: Ha en riktigt trevlig midsommar!

jeppe: Det är omöjligt att förutspå framtiden och visst är man extra negativ i nedgångsperioder. Vissa tycks dock ta för givet att bara man ser sitt aktiesparande på lite sikt är det ingen fara att en viss aktieportfölj har gått ned med 40 procent. Problemet är bara att begreppet "på sikt" historiskt ibland har visat sig innebära 10-20 år.