söndag 22 juni 2008

Foliehatt på! (För säkerhets skull)

Föreställ dig att du befinner dig ute i skogen en natt, kanske på flykt undan zombier, kanske på en liten campingtripp med kärestan.

Helt plötsligt ser du ett ljusfenomen på himlen. Vad är det egentligen du ser?

Vissa människor drar snabbt slutsatsen att eftersom jag inte vet vad det är jag ser måste det handla om utomjordiska rymdfarkoster som har färdats genom universum för att leka mystiska besökare på natthimlen.

De flesta nöjer sig säkert med att ha sett ljusfenomenet, inser att de inte är kunniga i astronomi och fortsätter kurtisera kärestan. Några av dessa kanske rentav tar kontakt med någon lokal amatörastronom för att med dennes hjälp luska ut om det eventuellt var Venus eller ett stjärnfall han såg.

Att dra orimliga slutsatser utifrån otillräcklig kunskap behöver inte bara handla om flygande tefat. Det kan till exempel även handla om den så kallade FRA-lagen. Den minst sannolika förklaringen till det oförklarade himlafenomenet är att det handlar om utomjordiska besökare. Den minst sannolika förklaringen till den nya FRA-lagen är att det handlar om diktatorisk massövervakning av hela det svenska folket.

Vad är det som får folk att utifrån liten eller obefintlig kunskap dra till med den minst sannolika förklaringen till ett visst fenomen?

5 kommentarer:

Mitt ljuva Hem sa...

och vad vill du säga med detta inlägget?????

plupp sa...

*skrattar*, ja det där är ett känt och frustrerande fenomen. "Worst case"-pessimism kan man nog kalla det. Ju mindre man vet, desto större utrymme för fantasier tror man (man skulle bara veta vad man kan fantisera när man vet ;-)). Återfinns hos hypokondriker, som tror sig ha den mest dödliga och minst vanliga sjukdom man kan tänkas ha vid lite svullna slemhinnor och snorande (vanligen kallad förkylning). Återfinns hos de som tror att kärnkreaktorn kommer att sprängas av sig själv vilken sekund som helst 8en ytterst osannolik händelse) eller de som tror att regn på midsommar betyder regn hela sommaren. "Worst-case"-pessimismen är det rådande paradigmet helt enkelt.

plupp sa...

*gaaaaaaahhhhh* ekonomitips back in business ser jag *korsar fingrarna* ;-)

Gustav sa...

mitt ljuva hem: Jag vill inte vara ditt facit. Du får helt enkelt fundera, gärna med en foliehatt på huvudet eftersom dessa både skyddar mot farlig strålning samt förstärker dina egna hjärnvågor, och rätt som det är kommer du på det!

plupp: Riktigt dumt folk vet inte hur korkade de är. Dumt folk som vet att de är korkade, till exempel bloggägaren, är kanske inte helt dumma ändå.

Brynte sa...

Mycket bra skrivet.

"Mitt ljuva hem": det är väl rätt uppenbart vad han försöker säga. Frågan är kanske snarare vad din invänding består i av mängden frågetecken att döma.