onsdag 28 maj 2008

Strejkslut

Fackförbund som domineras av offentliganställda kvinnor är fruktansvärt dåliga på att strejka. När Kommunal gick till strid för några år sedan lyckades man inte åstadkomma någonting. Deras strejk märktes överhuvudtaget inte. Konsekvenserna för verksamheten var obefintliga. Det är naturligtvis inte bra om en strejk ger det intrycket att det inte spelar någon större roll om viss personal befinner sig på arbetsplatsen eller inte. Kommunalavtalet blev mycket riktigt också dåligt ur de kommunalanställdas perspektiv.

Idag är det Vårdförbundet som efter en lång strejk lyckats åstadkomma ett avtal som ger lägre genomsnittliga höjningar än vad som gäller för många andra stora avtalsområden. 9 procent över 3 år är t ex betydligt lägre än de 12,6 procent likaledes kvinnodominerade (dock ej offentliganställda) Handelsanställdas förbund lyckades avtala sig till efter sitt strejkhot häromåret.
Egentligen säger det sig självt att det är oerhört svårt att strejka mot sin enda arbetsgivare staten och få resultat därav. Vårdförbundet har dessutom använt sig av bedraglig argumentation där man vridit på lönestatistiken för att få sköterskorna att framstå som låginkomsttagare när de i själva verket ligger mycket nära rikets genomsnittslön. Man har dessutom överdrivit betydelsen av deras så kallade akademiska examen. Sjuksköterskeutbildningen håller mycket låg akademisk kvalitet (det är i princip frågan om en kvalificerad yrkesutbildning) och ett helt år ägnas åt praktik (ingen annan akademisk utbildning innehåller lika mycket praktik). Sjuksköterskornas ansvar har också överdrivits. Allmänheten har inbillats att det medicinska ansvaret på något sätt skulle delas mellan läkare och sköterskor när det i själva verket alltid är läkaren som har det fulla ansvaret.

Jag är inte på något sätt missunnsam gentemot sköterskorna. Tvärtom. Jag hade gärna sett att deras avtal gav lite mer än 9 procent. Av mig hade de fått cirka 10 procent, dvs lika mycket som avtalen inom den privata sektorn. Det jag vänder mig mot är det oärliga sätt på vilket Vårdförbundet har bedrivit sin avtalsrörelse.

4 kommentarer:

Gustav sa...

Jag valde faktiskt rubriken innan jag började skriva mitt inlägg. Ibland är jag riktigt nöjd med mig själv. :)

Per Penning sa...

Och bilden också, då kanske? :)

plupp sa...

Jag skulle just skriva att rubriken var fyndig, men då behöver jag inte göra det ;-).

Gustav sa...

plupp:

Du är sååå smart! ;)