söndag 11 maj 2008

Kassabok

Jag har fört en detaljerad kassabok ända sedan jag startade den här bloggen. Alla inköp har bokförts. Varje månad har jag upprättat en budget och jag har sedan kunnat jämföra utfallet för respektive kategori. Mot bakgrund av prognostiserad inkomst och vilka räkningar som skall betalas under budgetmånaden har jag kunnat minska storleken på olika utgiftskategorier för att uppnå önskat sparmål. Systemet har fungerat utmärkt och jag har haft god kontroll över min ekonomi.

Nu har jag dock tröttnat.

Mot slutet av förra månaden drabbades jag av influensa och jag tappade lusten att föra in alla utgifter i kassaboken. Jag upprättade heller ingen budget för maj. Nu återstår alltså att se om det är möjligt att upprätthålla ett rimligt sparande utan hjälp av budget och kassabok. Förhoppningsvis räcker vetskapen om sparmålen för att hindra onödiga inköp, men jag är inte helt säker. Sommarmånaderna innebär glass, Liseberg och annat som man inte gärna avstår ifrån.

Problemet med att inte föra kassabok och budget är att det blir svårare att följa upp ekonomin och att man kanske inte märker om utgifterna skenar iväg. Förhoppningsvis skall jag kunna uppnå viss kontroll genom att räkna baklänges vid varje månadssammanställning. Om det inte funkar är det bara att börja spara alla kvitton igen.

2 kommentarer:

ekonomisanering sa...

har tagit tag i det där nu under maj, och märker redan att jag får mer disciplin att hålla igen utgifterna när jag måste skriva ner dom

Gustav sa...

ekonomisanering:

Kassabok är helt klart att rekommendera. Man får jättebra koll på sin ekonomi. Tyvärr blir det ganska tråkigt att föra kassabok efter ett tag. Där befinner jag mig just nu. Kanske behöver jag bara en månads semester från min egen ekonomi för att hitta inspirationen igen.