söndag 18 maj 2008

Hur vi kan bli rika tillsammans

I den vildvuxna floran av ekonomibloggare har det smugit sig in ett riktigt fult och giftigt ogräs. Madwax kallar han sig och hans blogg heter "Hur vi kan bli rika tillsammans".

Den som följer Madwax råd blir dock inte rik. Han kommer i och för sig att berika Madwax och dennes kumpaner men själv förlorar han med stor sannolikhet inte bara pengar utan även släkt och vänner.

"Hur vi kan bli rika tillsammans" är nämligen inte en blogg om ekonomi. Det är en blogg om pyramidspel, även kallat MLM-försäljning. Madwax talar dock tyst om detta. Han beskriver sina "investeringar" som helt normala investeringar, när det i själva verket handlar om deltagande i pyramidspel, MLM-nätverk.

Bridge Investment Network marknadsförs av Madwax. Bridge är ett typiskt pyramidspel som till och med har polisanmälts av Lotteriinspektionen.

Better Globe är ett annat pyramidspel som marknadsförs av Madwax. Denna bluff är relativt nystartad och har ännu fått ganska lite uppmärksamhet.

Vi har alltså en "ekonomiblogg" inriktad på tvivelaktiga affärsmetoder. Hur ställer sig andra, mer seriösa, ekonomibloggare till detta fenomen?

Tyvärr tvingas jag konstatera att flera kända ekonomibloggare länkar till "Hur vi kan bli rika tillsammans" och därmed stöder de tvivelaktiga affärsmetoderna. Att HurJagBlevRik-Jakob länkar är inte ett dugg förvånande. Däremot är det betydligt tråkigare att personer som Cristoffer Stockman och Frisk Ekonomi med sina länkar riskerar att bidra till att ekonomiskt okunniga personer går på MLM-bluffen och förlorar både vänner och pengar på köpet. Personer som söker sig till ekonomibloggar är ofta okunniga om ekonomi men villiga att lära sig mer. Risken är uppenbar att sådana personer låter sig luras av MLM-budskapets glansiga yta.

Jag har följt MLM-sekteristerna i många år. Jag behöver bara lyssna på en MLM-sekterist i 15 sekunder för att klassificera honom. "Hur vi kan bli rika tillsammans" använder precis det språk och de metoder som marknadsförs av MLM-bolagen. Det råder ingen som helst tvekan om att bloggen är en värvningssida för pyramidspel. Nu gäller det att ta ställning. Det är en sak att länka till en sida av ren okunnighet, en helt annan sak att göra det när man har blivit upplyst. Då tar man aktiv del i aktiviteterna.

18 kommentarer:

tompalm sa...

bra rytit (ler)
ha en bra fortsatt söndag

Sjukpensionären.se sa...

Bra att du upplyser detta fenomen!

Jag vet sa...

Jag håller med dig om Madwax. Men varför är du inte förvånad över Jakob?

Gustav sa...

jag vet:

Jakob är nyliberal och sådana brukar sakna moral. Det enda som intresserar honom torde vara att maximera sin bloggs intäkter. Länken till bedragarbloggen tyder åtminstone på detta. Jag har tidigare skrivit om Jakobs kopplingar till extremistpartiet Klassiska Liberala Partiet.

Gustav sa...

tompalm: En man måste göra vad en man måste göra. ;)

sjukpensionären: Man kan ju alltid hoppas att åtminstone någon som läser bloggen får upp ögonen för MLM-träsket.

Casha Upp sa...

Varningslampan tändes direkt när jag läste namnet på bloggen.

Gustav sa...

casha upp: För en insatt säger titeln allt. Det har du rätt i.

Magnus sa...

So what? Det är väl upp till läsarna att avgöra vad de vill tro på, och det är lustigt att du "hänger ut" tre bloggar som någon slags medbrottslingar med deras länkar när i stort sett alla länkar till honom. Finanskvinnan är inget undantag tex.

Själv har jag nog mycket hjärna för att fatta själv att detta inte är ngt för mig, varför skulle alla som länkar behöva ta någon slags världsomspännande, moraliskt ansvar för att han skriver som han gör?? I så fall kan du ju skriva till Expressen & klaga också, de tar ju ständigt upp saker som har med Balansekonomi att göra, och då även i förlängningen sådant som "Hur vi kan bli rika tillsammans" och Lyxfällan-Charlie tror på.

Folk får väl för tusan tänka själva!

Gustav sa...

magnus: Vuxna människor får själva fatta sina egna ekonomiska beslut. Genom att läsa kritik mot MLM och pyramidspel tar de förmodligen mer välunderbyggda beslut. Jag har stor förståelse för att läsare av den aktuella bedragarbloggen kan låta lura sig och gå med i pyramidträsket. Det är därför jag skrev inlägget.

Det är för övrigt endast en liten minoritet av ekonomibloggarna som länkar till bedragarbloggen. Tyvärr råkar det vara så att de besöksmässigt allra största bloggarna länkar dit. Vad detta beror på eller om det eventuellt kan ha ekonomiska orsaker vet jag inte.

Frisk Ekonomi sa...

Ohoj, nu upptäckte jag detta så jag känner ju att jag måste svara eftersom jag är en av dem du nämner.

För min del har det helt enkelt varit så att jag länkat till de flesta som hälsat på i min blogg, av någon slags artighet antar jag.

Just när det gäller "Hur vi kan bli rika tillsammans" så köper inte jag hans resonemang heller, och har inte heller läst hans blogg förutom vid något enstaka tillfälle (vilket var mycket länge sedan). Jag är inte så insatt i dessa nätverk och från början visste jag inte att det var sådant han var anhängare av - men när jag insåg det så slutade jag läsa eftersom det inte var intressant för mig.

Tycker dock det är lite klurigt, för han har ju rätt till sina åsikter. Även om jag inte håller med honom, så behöver det ju inte innebära att jag bör "censurera honom" (vilket det känns som att jag gör om jag plockar bort länken). Jag länkar till de flesta ekonomibloggarna, och de jag inte länkar till har jag missat (eftersiom de är ganska många), och alla är de olika.

Jag tror på att diskussion är viktigt, liksom att det är viktigt att framföra kritik mot något om man inte tycker det är bra - men jag vet inte om "utfrysning" är det rätta.

Sedan kan jag väl å andra sidan tänka att det är onödigt att ha en länk till en blogg jag aldrig läser, det är ju en annan synvinkel.

Angående det sista så tror jag nog - om du läst min, Finanskvinnans och Stockmans bloggar - att det borde te sig ganska klart att vi inte vare sig är anhängare av detta eller får någon slags ekonomisk ersättning för det. ;-) Både Finanskvinnan och Cristoffer är hedersamma och pålitliga, och själv har jag ju redan förklarar min länkning ovan.

Intressant dilemma - tar du illa upp om jag lånar frågan till min blogg någon dag?

Anonym sa...

Hej,
har läst din text om att köpa lägenhet turkiet skulle vara typ jämförbart med pyramidspel(eller har jag missförstått)-jag känner inte personen du nämner och har har råkat snubbal över hans blogg idag faktikst , men reagerade på det du skrev.

Att man typ har investerat i lägenheter runt och vid medelhavet har under många år visat sig lukrativt-spanska marknaden har stannat av pga överetablering och nu får man upp ögonen för andra områden exempelvis turkiet och thailand, och att både privata affärer och affärsvärlden har analyserat marknaden och gjort tummen upp gör det inte mindre seriöst. Att byggnaden har avstannat betyder inte att att den inte kommer att slutföras(men att skratta åt det bevisar ju bara att den sanna glädjen är skadeglädjen-eller är det jantelagen jag anar?).

Det jag inte förstår är varför du trackar på någon som försöker göra sig oberoende och har det som mål? han gör det inte heller med skattepengar utan med sina egna, och dessutom gör det på analyser baserade på svenska företags analyser. Det är väl hans problem om han tror på något som du inte gör och det är väl andras problem om de väljer att tro på honom.Alla människor har dessutom ansvar att undersöka själva vad som är rätt och fel för dem- just nu verkar det som om du idiotförklarar folk för att de väljer tro på det de vill tro på- Alla har sin fria vilja, dessutom många människor har tjänat bra med pengar på pyramidspel, och .com bolagen var väl inte annorlunda-eller? och alla som investerade i de måste vara urdumma-och då pratar vi om företag i mångmiljon klassen som investerare.

Nåja, själv har jag på eget bevåg köpt en etagelägenhet i Antalya med havsutsikt, pool och tennisbana och det är min nyckel till frihet-lycka till med era

Gustav sa...

Hej anonym!

Lycka till med din placering! Vad du, eller någon annan vuxen person, gör med dina egna pengar har varken jag eller någon annan med att göra, så länge det håller sig inom lagens råmärken.

Pyramidspel är olagliga. De enda som tjänar pengar på pyramidspel är de som lyckas lura andra att gå med. Ju fler du lurar, desto rikare blir du. Tyvärr beror din rikedom i detta fall på andras förluster.

Alla MLM-företag är dock inte pyramidspel, även om de har formen av pyramid. Ironiskt nog visar amerikansk forskning att det är lättare att tjäna pengar på pyramidspel än MLM.

Min blogg heter Sparsamt leverne. Även om bloggen i första hand är ett personligt stöd för mig och min strävan att spara undan lite pengar, är det naturligt att den även handlar om sparande och ekonomi i allmänhet. Eftersom jag själv har sett många personer mista allt i MLM-träsket (såväl pengar som vänner och familj) är det naturligt att jag uppmärksammar mina läsare på riskerna med pyramidspelen.

Kul att du hittade hit!

Max R sa...

#Better Globe är ett annat pyramidspel som marknadsförs av Madwax. Denna bluff är relativt nystartad och har ännu fått ganska lite uppmärksamhet.#

Hej, vill ge min egen erfarenhet av Better Globe som nämns som "Pyramidspel".
Jag är en kille på 23 som varit flera vändor i Kenya och volonterat på olika organisationer. Min erfarenhet är att de flesta organisationer har STORA problem: 1.Man har fel teori hur man lyfter människor ur fattigdom (om det är visionen).2.Vet EJ hur man bygger upp en fungerande företags struktur (de förstår inte hur olikt Afrika är gent emot EU eller USA). 3.Hur man får bukt med korruption...
Samtliga av dessa kollapsar med tiden!

Jag har själv haft äran att få se vad BetterGlobe gör på plats och träffat människorna bakom företaget. Jag säger bara ÄNTLIGEN! BetterGlobe är det företag som kommer förändra värden! 1. Man har fattat hur man kan få människor att växa ur fattigdom. 2. Människorna bakom företaget brinner för det de gör, har integritet, hederlighet och kommer finnas med länge. 3. Man har förstått både hur man undviker och bekämpar fattigdom! = ZERO ENGAGEMENT! Det ger mycket problem kortsiktigt med både tid och pengar men leder på sikt till ett starkt varumärke utan korruptions kostnader!

Uppdatering om pyramidspel: Dess utom är pyramidspel är olagliga! Om Betterglobe varit delaktig i det hade fått man fått stänga sedan länge!
//Max R

Gustav sa...

Max R:

Alla projekt Herr Madwax involverar sig i är per definition uppbyggda på ett sätt som gynnar ett litet fåtal i toppen på det stora flertalets bekostnad. Det viktiga är inte om man kallar det MLM, pyramidspel eller någonting annat. Nej, det viktiga är att projekten är oseriösa och syftar till att berika Herr Madwax och hans kompanjoner på andras bekostnad.

Anonym sa...

Madwax, är det alltså Jan Bolmesson.

Gustav sa...

Det stämmer bra det och kopplingen till pseudonymen madwax är heller inget han håller hemligt, vilket en enkel googling visar.

Anonym sa...

Hej Gustav!
Vad säger du angående Better Globe idag?
Företaget har funnits ca 11 år och det verkar som att folk i väst har fått avkastning för de träd de har investerat i. Jan fortsätter med sin blogg och har fortfarande många läsare. Det jag har läst anser jag vara sunda ekonomiska tips. Vi måste komma ihåg att pengar systemet i sig ÄR ett spel och det gäller att ha sunt förnuft för att vara en bra spelare..

Gustav sa...

Anonym 22 juni 0915

Better Globe och Jan är båda fortfarande centrala delar i det svenska pyramidspelsklustret. Det stämmer dock att den sistnämnde på sistone, efter hård kritik och många personliga ekonomiska smällar, börjat linda in sitt budskap och numera menar att pyramidsatsningarna bara skall vara en del vid sidan av andra investeringar.

Det du kallar "pengar systemet" är naturligtvis inte alls något spel, även fast just pyramidspelsanhängare brukar säga så eftersom deras egen verksamhet verkar mindre idiotisk vid en jämförelse då.