onsdag 2 april 2008

Nu är han i farten igen!

Om jag bara visste vem på Dagens Industri Jonas Lindmark ligger med, mutar eller utpressar för att få möjlighet att framföra sina fullständigt värdelösa råd varje vecka, ja då skulle jag naturligtvis posta informationen här i bloggen.

Idag är han i farten igen. Med kommentaren "Om du har ärvt en miljon som du placerar och tappar 20 procent, det blir ju nästan en årslön. Vad man tål i procent beror väldigt mycket på hur stort beloppet är" visar han sig ju vara om möjligt ännu mer intetsägande än jag tidigare har trott. Men dummast är naturligtvis journalisten, som i det här fallet inte ens jobbar på DI utan på TT (och dessutom är anonym!), som skriver en artikel baserad på flosklerna.

Liten "Jonas Lindmark"-sammanfattning:

Jonas jobbar på Morningstar.
Jonas har under hela sin fondanalyskarriär haft Japanfonderna som främsta köpråd.
Jonas tycker alltid att börserna är högt värderade och att man bör vara positionerad för nedgång, gärna då med mycket Japanfonder i portföljen.
Jonas har under hela sin karriär avrått spararna från att placera pengar i framförallt Rysslandsfonder men även andra tillväxtmarknadsfonder, exempelvis Indien. Japanfonder är ett bättre alternativ, enligt Jonas Lindmark på Morningstar.

Jag blir faktiskt helt matt när jag tänker på hur enormt stora förluster en enda så kallad expert kan generera hos svenska småsparare. Det handlar ju inte bara om att han år efter år rekommenderar Japanfonder som minskar i värde. Han har ju dessutom avrått folk från att köpa fonder som sedan har visat sig stiga med hundratals, ja till och med tusentals, procent! En person som alltid tror att börsen skall falla får naturligtvis rätt enstaka år. Men frågan är om han någonsin kommer att få rätt om Japanfonderna...

Tack till NaomiB som hittade och skrev om artikeln!

4 kommentarer:

fröken B sa...

Snubben borde få credd dock, japanfonder var ju på uppsving 03,04 och rejält 05. Att sen åtta/nio tiondelar av alla fonder som existerar också gick upp under den tiden behöver vi ju inte nämna.

Jag tycker dock han e ganska rolig ändå när han säger att; "Det är fortfarande väldigt hög risk att placera pengar i ett enda land. Särskilt när de länderna har en väldigt ensidig ekonomi och är politiskt instabila"

Haha, lite sött e d ju faktiskt..

Gustav sa...

NEJ!!!! Han skall inte ha ett enda jävla credd, fattar du??? ;)

Per Penning sa...

Jag är en lika bra ekonomijournalist som Jonas, och jag är en blygsam person. ;)

Markus sa...

Intressant inlägg, jag ska nog satsa på en japanfond tror jag ;-)
Kanske två, ifall det börjar bli orostider och man behöver positionera sig mot nedgång.