fredag 4 april 2008

Hopplöse Holstein!

Ännu ett av Johan Staël von Holsteins bolag har visat sig vara ett stort svart förlusthål. Denna gång är det nättidningen Sourze som kommer att göra fordringsägarna missnöjda. Bolaget som skulle bli större än Aftonbladet visade sig bli ännu ett fiasko för den självutropade entreprenörsgurun Holstein.

Så sent som i januari i år gick ett annat Holsteinbolag, Reality Club, i konkurs. Ingen som var med på den tiden kan väl heller glömma det största fiaskot av dem alla, nämligen Icon Medialab. Detta bolag skulle erövra världen, enligt Holstein, men det var först åtskilliga år efter att Johan Staël von Holstein själv försvunnit från bolaget som det överhuvudtaget kunde uppvisa en blygsam vinst. Idag existerar inte längre något svenskt bolag med det namnet.

Johan Staël von Holstein har av regeringen utsetts till styrelsemedlem i Statens Kulturråd. Där bedriver han linjen att kulturen måste bli lönsam. Ett märkligt uttalande från en man som inte ens lyckas få sina egna företag att bli lönsamma.

Johan Staël von Holstein har på något sätt lyckats skapa en bild av sig själv som "superentreprenör". Denna bild stämmer naturligtvis inte överens med verkligheten. Det enda han är bra på är att starta företag, men den viktiga biten - att föra företaget fram till en stabil vinstnivå - har han visat sig vara riktigt dålig på.

Jag hyser betydligt större beundran för en liten småföretagare i Småland som gnetar på med sitt oglamourösa verkstadsföretag, som vänder på varje krona och sakta men säkert får sitt företag att växa. Denna typ av företagare är betydligt viktigare för Sverige än Holstein någonsin har varit. Johan Staël von Holsteins sätt att bedriva företagande kan bäst beskrivas med hjälp av talesättet "mycket snack och lite verkstad".

5 kommentarer:

Bea sa...

Finns det ingen finanssnubbe du vill hissa också? hade vart kul att hitta fler duktiga investerare man kan lära sig av..

Gustav sa...

bea:

Hur så? Behöver du någon annan än mig att lära dig av?

Jag ser inget behov av att hissa duktiga investerare eftersom deras gärningar talar för sig själva. Det är däremot viktigt att punktera uppblåsta ballonger som om deras påståenden tas på allvar riskerar att drabba oskyldigt folk. Jag vill inte att människor skall förlora pengar på Jonas Lindmark, Holstein eller Bridge. Därför sågar jag dessa personer och företeelser.

bea sa...

men då kan du väll va snäll och säga några av namnen på dom där duktiga investerarna som du vet?

ja ifrågasatte aldrig att du kritiserat dom du skrivit om.. vaknat på fel sida eller?

Gustav sa...

Haha. Jag vaknar alltid på rätt sida och är alltid glad och positiv, aldrig arg, negativ eller på dåligt humör. Om du ändå skulle uppfatta mig på detta vis beror det förmodligen på något slags skämt som inte har gått fram (kvinnor har ju vissa problem med humor).

Jag lyfte för övrigt fram en anonym småländsk småföretagare i inlägget, men du kanske missade det? Jag vill inte ge dig några tips på bra placerare (dessa får du finna själv, du vet nog redan vad de mest kända heter) men när det gäller entreprenörer har jag en viss förkärlek till personer som ägnar sina liv åt att bygga upp verksamheter från grunden och på så sätt skapa jättelika globala företag. I Sverige har vi genom historien lyckligtvis sett åtskilliga exempel på sådana personer och jag tänker då inte på Holstein.

David sa...

Holsteins track-record är sannorligen imponerande - om man försöker tillräckligt många gånger torde det vara svårt att misslyckas, men han har sannerligen en egen begåvning den där mannen.

Mvh David