onsdag 2 januari 2008

Visa 2 och Framtidskonto

En annan bloggare, jag minns inte vem, tipsade om att Swedbank har en billigare typ av Visakort som kallas Visa 2. Avgiften för detta är 50 kr per år, jämfört med 250 för det vanliga kortet. Nackdelen är att man bara har 12 fria uttag i automat varje år och att man därefter får betala 10 kr per uttag. Jag tar nästan aldrig ut pengar ur bankomaten och tjänar alltså 200 kronor per år på detta enkla byte.

Jag har även passat på att öppna ett nytt sparkonto. Jag har tidigare använt mig av Swedbanks E-sparkonto med räntan 3,35 procent men har nu fört över 50 000 kr till Swedbanks Framtidskonto med räntan 4 procent. Jag har tidigare avstått från denna manöver eftersom jag inte har velat låsa in pengarna (endast ett fritt uttag per år och 50 000 i minimiinsättning) men har nu kommit fram till att jag vill ha en buffert på minst 50 000 kr ändå,och därmed inte kommer röra dessa pengar oavsett konto, varför jag lika gärna kan ha pengarna där jag får lite högre ränta. Givet oförändrad ränta tjänar jag 227, 50 kr efter skatt på bytet.

Jag tjänade sammanlagt 427, 50 kr på att byta Visa-kort och sparkonto och det hela tog cirka 5 minuter i anspråk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför satte du inte in pengarna hos Svea Ekonomi,Kaupthing eller Marginalen för en ränta runt 4,5%. Tror samtliga saknar avgifter och inlåsningskrav, fria uttag etc.

Gustav sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gustav sa...

Hej anonym!

Jag litar inte på Svea Ekonomi, Marginalen och andra små uppstickare på inlåningsmarknaden. Det är inte värt att riskera hela kapitalet, eller att få kapitalet inlåst under en eventuell konkursprocess, bara för att tjäna några hundralappar i ränta.

När det gäller Kaupthing och andra banker faller det på att jag tycker det är praktiskt att ha ekonomin samlad. Man får bätre översikt bland annat. Sen slipper man problemet med överföringstider.