söndag 20 januari 2008

Politikens betydelse för privatekonomin

New York Times uppmärksammade nyligen i en artikel att unga svenskar i stora antal numera åker till Norge för att gästarbeta.

“When I was young, Swedes had whiter teeth, clearer skin, Abba and Bjorn Borg. We had lots of fish, and not much more,” said Thomas Hylland Eriksen, a professor of social anthropology at the University of Oslo.

“Today, Swedes have been cut down to size,” he said. “And I would say that many Norwegians enjoy the fact that so many Swedes are here doing menial jobs.”

Doing menial jobs,
heter det alltså. Oljan har naturligtvis stor del i Norges rikedom, men det förklarar inte Sveriges relativa tapp i välståndsligan. Detta har vi nämligen våra politiker att tacka för. Socialistiska politiker är väl bäst att tillägga. För inte ens vår borgerlighet var särskilt borgerlig under de 70- och 80-tal som raserade Sveriges konkurrenskraft. Svenska politiker valde gång på gång under dessa årtionden att gå sin egen väg och resultatet var katastrofalt. Utan den inkompetens som kännetecknade vår socialistiska monarki under Olof Palme hade vi idag kunnat kvittera ut åtskilliga tusenlappar varje månad i högre lön. Vilken betydelse hade inte detta haft för vårt sparande i jämförelse med att snåla in på en kopp kaffe på stan?

Vad svenska väljare har så svårt att förstå är att det faktiskt spelar roll hur man röstar vart fjärde år (även här skiljer sig Sverige från omvärlden, knappt något land röstar mer sällan än Sverige). Idag väljer alltså en majoritet av svenskarna att stödja en socialistisk kartell under ledning av gymnasieavhopparen och bedragaren Mona Sahlin, stödd av kommunisten Ohly och ett par miljöfundamentalister. Man behöver inte vara professor i nationalekonomi för att inse de negativa effekterna av en sådan regering.

De av oss som vill spara till rikedom måste även inse att en politisk insats kan vara väldigt betydelsefull för utgången av vårt sparande. Opinionsbildning mot socialistkartellen bör därför ha en given plats bredvid tankar om sparande, börsutveckling och fonder. Risken är annars att än fler ungdomar tvingas iväg till Norge för att jobba som servitör eller på lager, och därmed tjäna mer pengar än svenska akademiker.

Artikeln i New York Times läser du här.

18 kommentarer:

Bea sa...

hej, tack för informationen till min lilla "i wish" uträkning! jasså du föredrar att rösta på politiker som inte betalar tv-licens fasten dom är kulturministrar, partier med en statsminister som är osynlig och politiker som sitter på krogen och pimlar vin när dom har jour.. Ja smaken är som baken, delad! ;)

Gustav sa...

Hej Bea!

Jag har aldrig sagt att jag röstar på den borgerliga regeringen. Att den är bättre för Sveriges ekonomi (och definitivt för min privatekonomi) än alternativet Måna/Ohly torde däremot vara ganska klart.

Tycker du det är värre att inte betala tv-licens jämfört med Månas skattebrott, bedrägeri mot staten, kronofogdeärenden osv? Är det värre med en osynlig statsminister än en person som är kommunist och därmed en del av en massmördarideologi som mördat mångdubbelt fler människor än nazismen?

Jag tror för övrigt inte att politik är en fråga om smak. Läste du inte om den undersökning som professor Holmberg nyligen presenterade och som visade att de mest informerade och kunniga väljarna röstade på M och Fp, de minst informerade och okunniga väljarna röstade på s.

Dessutom finns det fler bejbs inom borgerligheten. Det är där du hör hemma. ;)

När det gäller dina lånefunderingar glömde jag skriva att det naturligtvis är underbart med en hävstång när aktierna stiger i värde, men mindre trevligt med belåning då banken tvångssäljer dina aktier eftersom dessa fallit för mycket i värde och därmed inte längre fungerar som säkerhet åt banken.

Bea sa...

Ja, det är där du och jag skiljer oss. Du vill rösta på dom som förbättrar DIN privatekonomi. Jag vill rösta på dom som ser till att alla personer i sverige kan få leva värdigt oavsett hur deras privatekonomi ser ut.. Vad är viktigast, att en mångmiljonär får behålla 100 000 mer per år, eller att en ensamstående trebarns mamma vet helt säkert att hennes barn kommer få läkarvård om dom blir sjuka oavsett om hon kan betala den eller inte..? BURN!
Tackar och niger för den ytterliga banklåne-informationen. =)

Gustav sa...

Hej Bea!

En förnuftig ekonomisk politik möjliggör att större summor kan satsas på sjukvård, skola och omsorg. Det är kakans storlek som är det viktiga, inte hur man fördelar den. En liten bit av en stor kaka kan vara större än en stor bit av en liten kaka...

Regeringen Reinfeldt betonar arbetslinjen. Det är endast genom att folk i den privata sektorn arbetar som den gemensamma sektorn kan existera. Skillnaden mellan Måna och jättebebisen är synen på på arbete kontra bidrag. Jag väljer alltid arbetslinjen. Bidrag bygger inga civilisationer.

Tyvärr har regeringen ännu inte gjort något åt Sveriges höga kapitalskatter men vi får väl hoppas att detta sker snart. För du tycker väl inte det är kul att skatta bort 30 procent på alla dina aktievinster Bea? :)

ekonomisanering sa...

hej gustav, tackar för de snälla orden i min blogg

Bea sa...

Nej ja håller självklart med dig om att man skall tjäna betydligt mycke mer på att jobba och betydligt mycke mindre på att leva på bidrag som arbetslös. Dock tycker ja kanske borgarna blundar litegrann för problemet med bidrag. Det finns, har funnits och kommer mycket troligt alltid finnas människor som drabbas av sjukdom och olyckor som gör att dom ofrivilligt blir utan karriär för resten av livet. Varför vill man sänka deras bidrag, dom som redan har det tillräckligt olyckligt??? Om min skatt kan hjälpa andra som är mindre lyckligt lottade än mig som har en depå med pengar på ja kan leka med så tycker jag nog att ja kan betala den.. Ibland får man tänka med andra delar av kroppen än hjärnan.. och då menar ja inte kuken.. ja menar hjärtat! =P

Gustav sa...

Beabea...

Detta är faktiskt en seriös blogg! Mina läsare är inte vana vid könsord, så försök hålla dig till ett vårdad och vuxet språk trots att du har att göra med en kille.;)

Så du har en depå med pengar? Är depån så stor att det kan bli aktuellt med äktenskap? Min stora dröm är att gifta mig rikt.

Det finns ett problem med bidragsnivåerna och det är att dessa aldrig får överstiga vad en låginkomsttagare drar in på att arbeta. Det måste alltid löna sig att arbeta! Det har varit, och kanske fortfarande är så, att personer som inte arbetar har kunnat kvittera ut socialbidrag, bostadsbidrag, barnbidrag etc i sådan omfattning att det inte är lönt att söka några jobb eftersom det inte skulle löna sig att arbeta. Detta är perverst. Det måste alltid löna sig att arbeta.

I diskussioner om offentlig välfärd och skatter lönar det sig alltid att höja blicken och granska världen utanför den svenska ankdammen. Man inser då snabbt att den svenska välfärden ine har varit bäst i världen trots att Sverige har haft världens högsta skatter. Något samband mellan höga skatter och god offentlig service existerar inte. Det är bara Måna och hennes socialistpolare som genom decennier av hjärntvätt har lyckats intala svenskarna detta.

Bea sa...

Oups, im sorry för det otroligt vulgära övertrampet........

Min poäng var att att ens egna pengar är ju av väldigt stor betydelse men kanske ska man inte låta dom betyda allt!

Tack för trevlig diskussion.. =)

Naturvetaren sa...

Håller med, men de nya socialdemokraternas "skattesänkning" ger jag inte mycket för, vi har världens högsta skatter fortfarande och europas fattigaste medelklass. Tyvärr så har Reinfeldt och co svikit sina väljare så mkt att Mona Muslim kommer att vinna nästa val. Då är det dags för emigration.

Gustav sa...

Bea!

Bra att du ber om ursäkt. Men vem skall stå för kostnaderna du orsakade? Ditt hormonstinna utfall tycks ha skrämt iväg läsarna och Adsense minskade från 15 cent igår till 0 cent idag. 0 cent! :)

Gustav sa...

Naturvetaren:

De borgerliga är åtminstone ett bättre alternativ än originalsossarna när det gäller den ekonomiska politiken och ytterligare ett flertal politikområden. De är inte perfekta, men de är bättre än Måna. När det gäller din syftning på Måna M:s favoritområde är det dock ingen skillnad alls mellan de båda blocken.

Gustav sa...

Naturvetaren: En stor anledning till varför jag vill spara ihop en liten förmögenhet är just för att ha möjlighet att utvandra. Jag kommer dock inte att ha råd redan 2010, så vi får hoppas att du får fel, av den anledningen också...

Bea sa...

hehe kan bara finnas en enda förklaring, dina läsare insåg vilka djupa ekonomiska kunskaper ja besitter och hänger numer hos mig..! näääää, förlåt vi får givetvis lägga upp en avbetalningsplan för att lösa detta problem. och eftersom detta är en seriös blogg så skulle jag aldrig i min vildaste fantasi komma på att fråga om det går bra att betala i natura utan självklart får jag erbjuda mig att betala hela den förlorade inkomsten + ränta på 30% som plåster på såret. =P

Gustav sa...

Bea!

Du övervägde alltså att betala din skuld på 15 cent + ränta in natura? OMFG(använder 14is-språk för att du skall förstå min upprördhet)...

BTW (fortsätter med 14is-språk för din skull), du vet väl att jag också bor i Göteborg? :)

Bea sa...

Haha, du ta och tagga ner nu va, det här är faktiskt en seriös blogg. här används inte könsord och fjortisspråk här diskuteras enbart ekonomi och det i vuxenspråk.. eller..? ;)

Jasså, ja göteborg e la gött att bo i!

Gustav sa...

Var är nu den där knappen om kommentargranskning när man som bäst behöver den...

Mina andra beundrare har åtminstone vett nog att bespara mina tiotusentals läsare lidande genom att använda e-posten istället för kommentarforumet för sina taffliga raggningsförsök...

bea sa...

shit såhär dissat har ja inte blivit sen lågstadiet när en kille kasta ett suddgummi i mitt öga.

and what! på min blogg kan ja deleta vilka kommentarer ja vill.. du borde skaffa en sån istället.

NU ska ja inte störa herrn mer. ha d!

Gustav sa...

Tack för att du tittade in...

Jag skall ge dig lite beröm på vägen: Du är fantastiskt rolig. Av erfarenhet vet jag dock att kvinnor inte har någon humor, varför din humor inte kan vara medveten, vilket gör den ännu roligare! Vi ses.