tisdag 15 januari 2008

Oj vad det rasar i Stockholm

Jag tror inte det är köpläge riktigt än. Om börsen går ner ytterligare cirka fem procent kan jag tänka mig att köpa lite i Industrivärden och Investor. Jag vill helst inte spekulera i vanliga aktier utan ser investmentbolagen som ett bättre alternativ till Sverigefonder.

Det känns lite grann som om börserna i Indien och Kina snart kan gå ner rejält, kanske 10-20 procent ytterligare på en månad. I så fall kanske jag pytsar in lite nya pengar i mina tillväxtmarknadsfonder, det var ett tag sedan jag sist gjorde det.

Mina spekulationer är just bara spekulationer. En sak har erfarenheten dock lärt mig och det är att det ofta är en ganska dålig idé att köpa successivt när börsen faller, man tycker det är "billigare" att köpa nu jämfört med för säg en månad sedan. Befinner sig börsen i en nedgångsfas är det oerhört vanligt att underskatta nedgången och tycka att dagspriset är ett fynd eftersom kurserna var så mycket högre nyligen. Jag tror att ganska många köpte aktier förra året då index gått ner från cirka +15 procent till + 5 procent eller plus minus noll. Men nu ligger vi som sagt på minus 10 procent.

6 kommentarer:

Frisk Ekonomi sa...

Ja, det rasar verkligen... Eftersom jag inte tror mig om att kunna hitta rätt köpläge så fortsätter jag precis som innan; och köper när jag har pengar helt enkelt. Vi får se om 10 år hur det fungerat! :-)

Skilling Banco sa...

Jag håller inte med. Det är nästintill omöjligt att pricka in botten, så varför inte köpa när det är lite billigare?

5% "rabatt" är bättre än inget. Om det sedan sjunker ytterligare kan man ju göra ytterligare klipp, men om det stiger har man ju missat tillfället helt.

Gustav sa...

Skilling:

Att pricka botten är svårt, det håller jag med om. Vad jag ville ha sagt var att man ofta har en tendens att underskatta en nedgångs varaktighet, och djup, och därmed köper för tidigt. Åtskilliga valde att "snitta ner" sig i början av it-kraschen, med katastrofalt resultat. Börsen bara fortsatte och fortsatte att sjunka. Efter fem års uppgång bör det komma en nedgång. Och en sådan nedgång ligger ofta på 30 snarare än 10 procent.

Visst är det svårt att pricka botten. Det är förmodligen bäst att månadsspara. Men jag är åtminstone glad över att jag inte valde att "reafynda" i somras.

CresceNet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Per Penning sa...

Håller med om att det är svårt att pricka både topp och botten - ett månadssparande förenklar att utjämna detta.

Miss Millionairess sa...

Ja du har ratt, jag foll i billighetsfallan sjalv, om an inte alltfor hart. Det ar sa svart att veta vad man ska gora och som du sager ar nog manadsspar basta losningen om an valdigt opraktiskt for mig for ogonblicket tyvarr.