måndag 21 januari 2008

Humöret på topp, trots allt

Klarar man inte av stora nedgångar på börsen skall man inte placera sina pengar i aktier överhuvudtaget. Om det är något som kännetecknar aktiemarknaden är det stora upp- och nedgångar. Det är den genomsnittliga årsavkastningen över en längre period som bör överstiga avkastningen för räntesparande, och som gynnar den långsiktige.

Den som läser min blogg regelbundet vet att jag inte är förvånad över dagens ras. Jag har förväntat mig såväl ytterligare sjunkande börskurser generellt som ras på tillväxtmarknaderna.

Ja, jag har stora innehav i Indien och Ryssland. Men nej, jag är inte orolig eller ledsen över att tusenlapparna rinner iväg för mig. Före dagens ras hade jag en värdeökning på min Indienfond på 120 procent. Jag ser innehavet som långsiktigt och mer eller mindre förväntar mig en turbulent utveckling. När det gäller Ryssland köpte jag mina första fondandelar strax efter Asienkrisen 1998, eller 1999. Jag har gått in i och ur denna marknad flera gånger beroende på att jag har behövt pengarna till annat. Ingen annan placering har gett mig lika hög avkastning som mina Rysslandsfonder. Jag kan därför ta dagens ras utan att bryta ihop.

Jag har nu för övrigt bestämt mig för att återuppta månadssparandet i aktiefonder. Lönen kommer den 25:e, men redan igår köpte jag andelar, till dagens kurser, för halva sparbeloppet. Jag väntar någon dag med resterande belopp.

Jag ser faktiskt fram emot nästa månadsrapport. Det skall bli kul att gå igenom alla fonder och aktier och se precis vilken utveckling de genomgått.

1 kommentar:

Life sa...

Nu fick jag tillbaka lite hopp igen =)